GENG LENSA HIDUP

11 September 2010

PENYAKIT GOUT



assalammualaikum dan salam sejahtera...

sekarang kita semua dah memasuki bulan syawal... dan masing-masing mungkin sibuk berziarah ke sana ke mari... bertemu sanak saudara... 

bila da melawat sedara mara of coz le orang akan hidangkan macam-macam menu ye tak? bagi yang menghadapi masalah gout... mereka akan berfikir panjang sebelum menjamah makanan yang menjadi pantang larang... hehehe

semesttinya penghidap penyakit gout mengetahui makanan jenis apekah yang menjadi pantang kepada mereka... bila menyebut perkataan gout... adakah korang tau ape itu gout?

gout merupakan bengkak sendi yang dialami pesakit akibat daripada pengumpulan asid urik pada sendi... oleh itu para pesakit gout tidak digalakan makan makan yang mengandungi kandungan purin berprotein tinggi yang boleh menyebabkan kandungan asid urik meningkat dalam tubuh...

sebab tu la doktor selalu nasihat... jangan makan karangan laut seperti kerang... udang... sotong... jangan makan daging merah macam lembu dan kambing... walaupon cam tu... tak semua makanan yang mengandungi protein tak baik untuk pesakit gout... bagi penghidap gout mereka masih boleh makan telur... ikan...

banyakan minum air putih bagi memastikan asid urik dalam tubuh dapat dikumuhkan dengan baik... berlebihan kandungan asid urik dalam tubuh juga adalah punca terjadinya batu karang... ermm 

PREVENTION IS BETTER THAN CURE...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...