GENG LENSA HIDUP

27 October 2010

HOMEMADE MARUKU - DEEPAVALI MODE

assalammualaikum dan salam sejahtera...

da lame kan aku tak de wat entri berkaitan resepi... (tak de entri resepi bukan bermaksud aku tak masak ok)

memandangkan Deepavali hampir tiba... of coz la resepi aku bertemakan Deepavali... huhuhu... macam biasa... kita layan gambar dulu.... 



bahan-bahan:

tepung maruku Baba's original (500g = satu bungkus)
20g majerin (aku guna planta)
200g tepung pulut
satu camca besar udang kering
satu ulas bawang putih
setengah sentimeter halia
setengah camca besar jemuju 
secubit garam - tepung maruku tu memang da ade garam
satu camca besar lada kering kisar
daun kari - ikut suka
air secukupnya


kaedahnya: (saje tiru stail orang dulu-dulu)

basuh jemuju dan toskan. kisar bawang putih, halia, dan udang kering. campurkan tepung pulut, tepung maruku dan marjerin dan gaul rata. ambil jemuju dan gosek dengan tangan dan taburkan ke dalam campuran tepung tadi. masukkan bahan-bahan yang dikisar dan secubit garam. masukkan air dan gaul hingga sebati dan menjadi doh yang lembut (bukan lembik ok). bentukan maruku menggunakan acuan maruku. (kalau tak de acuan maruku guna acuan sawa pun leh gak... janji tepung tu kuar bentuk maruku) sebelum diangkat masukkan daun kari bagi membangkitkan aroma maruku tersebut...

sejak jiran aku ajar buat maruku letak jemuju tu sedap... bila tak taruk jemuju... memang rase lain derrr... korang leh la cuba ye... mesti jiran-jiran india korang sangat mengagumi kebolehan korang tu... huhu... dan mungkin juga korang akan diangkat menjadi IDOL sempena Deepavali kali ni... lalala  =)


nota: jika korang tau membuat maruku tu tak bererti korang boleh fasih berbahasa Tamil ok!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...