GENG LENSA HIDUP

20 April 2015

BUAH CIKU YANG KAYA KHASIAT

Assalammualaikum...

semoga semuanya sihat selalu...

dek kerana sekarang ni kat area rumah aku tengah musim buah ciku... so aku nak share kebaikan dan khasiat yang ada pada buah ciku...

di mana kadang kala kita sendiri lupa untuk ambil tahu khasiat buah-buahan tempatan... hinggalah ada yang melaporkan dan membuat kajian... betapa berkhasiatnya buah-buahan tempatan... barulah berbondong-bondong manusia yang sudi dan bangga jika dapat makan buah-buahan tempatan... jika tidak ia akan dibiarkan begitu sahaja...hehe

buah ciku ini biasanya berbentuk oval, memiliki biji berwarna hitam dan pipih... teksturnya yang lembut apabila sudah benar-benar ranum... dan memiliki warna sawo matang... dan apabila digigit ia agak berair... itulah ciku...



antara khasiat yang bakal anda perolehi jika makan buah ciku adalah...
  • Memakan 100 mg ciku akan memberikan energi sampai 83 kalori dan serat 5.6gram Seratnya baik untuk ubat sembelit dan membantu melindungi selaput lendir usus dari racun penyebab kanser.
  • Ciku kaya dengan antioksidan polifenol berupa tanin. Tanin bermanfaat sebagai antiradang, antivirus, antibakteria dan anti parasit. Oleh kerana itu, ciku sesuai untuk ubat cirit birit, buasir hingga menghentukan pendarahan. Tanin pada ciku juga membantu mengatasi erosif gastritis, enteristis dan gangguan usus.
  • Buah ciku yang segar mengandung kalium, zat besi, asam folatniacin dan asam pantotenat. Senyawa tersebut membantu pelbagai proses metabolisme dan produksi enzim tubuh.

  • Ciku mengandungi Vitamin C sebanyak 24.5 %/100 gram. Selain itu, juga mengandungi Vitamin A. Keduanya memiliki peranan dalam menghadang radikal bebas.
ok... selamat menikmati buah ciku!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...