Assalammualaikum...
semoga semuanya sihat dan ceria...
nak memasak kena lah tahu apa dia bahan yang kita gunakan... fungsinya... sifatnya... bila nak digunakan... banyak mana nak guna.... ye tak?
walaupun kekadang aku pakai belasah je.... asal jadi dah lah kui3
apakah itu OVALETTE?
Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel. Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.
Selain kek spanada juga resipi kek Sarawak dan apam yang mengunakan ovalette sebagai bahan penstabil. Sifatnya yang berasid akan membantu telur dalam kek naik dan memerangkap lebih udara dengan lebih cepat.
Ovalette menjadikan kek mudah mengental, stabil dan tidak mudah jatuh ketika ia dikacau, dibakar atau dikukus. Kek span yang menggunakan ovalette mampu mengekalkan bentuk kek di samping menjadikan kek lembut dan gebu setelah dimasak.
dan isu Ovalatte halal atau tak? pilihlah Ovalette yang ada logo halal... sekarang tu semua mudah didapati di pasaran.... jadi tak payah runsing-runsing ye.... =)
No comments:
Post a Comment