GENG LENSA HIDUP

14 July 2015

TIPS LEMBUTKAN DAGING



1) Semasa merebus daging untuk melembutkan daging tersebut masukkan seketul gula batu (rebus sekejap)
2) Masukkan bijik kurma 4-5 biji kedalam rebusan daging/tulang
3) ramas nenas dan gaul bersama daging dan perap sebelum direbus
4) Masukkan daun nangka dalam rebusan daging/tulang
5) Masukkan sudu dalam rebusan daging/tulang
6) Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging selama anggaran setengah jam. Kemudian bilas dengan air bersih dan masaklah daging itu seperti biasa.
7) Masukkan beberapa ketul ais ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian cuci. Daging akan cepat empuk.
8) Rebus daging bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging seperti biasa.

SELAMAT MENCUBA 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...