1kg Ikan selayang/ikan sardin
6-7 biji Tomato segar
4 biji cili merah
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 sudu besar minyak
Air secukupnya
Gula dan garam secukup rasa
Caranya:
1. Siang ikan potong kepala dan buang isi perut.
2. Kisar tomato dan cili merah dengan sedikit air.
3. Panaskan minyak. Tumis bahan yang telah dikisar.
4. Masukkan air. Bila didih masukkan kesemua ikan. Perlahankan api. Biar selama 3-4jam.
5. Setengah jam sebelum tutup api masukkan bawang besar dan bawang putih dihiris.
6. Perasakan dengan gula dan garam.
Selebihnya anda boleh adjust sendiri tahap kepedasan, kemasaman, kemasinan.
Boleh disimpan atau diolah kepada kari sardin dan lain-lain menu. Terpulang pada kreativiti anda.
nota: gunakan periuk bertutup, api perlahan... jika ada pressure cooker pun boleh guna. pastikan anda masak lama untuk dapat hasil tulang yang reput... ada setengah negeri panggil ikan selayang ni ikan sardin...
hasilnya: bau memang bau sardin dalam tin, tulang sardin pun reput... semestinya halal dan bersih. tanpa monosodium glutamate(MSG).
menu ni terinspirasi daripada menu di facebook. tapi dalam resepi tu dia guna tomato puri dan sos tomato. semestinya ada maonosodium glutamate. aku nak elak tu semua. so aku guna tomato segar dan cili merah segar.
jika kurang tempoh memasak tulang belum reput lagi... sebab aku dah test... masak dalam 1 jam setengah je... rasa okay... cuma tulang tak reput... so memang kena masak 3jam dan ke atas... lagi lama lagi reput... dan ohsem!!!
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment