GENG LENSA HIDUP

18 March 2010

SI PEMAKAI KEDOK

suara lagu bercempera
dari segenap ruang penjuru
gemersik menikam nafsu rindu
jejaka sunyi lara terkhayal
dan sebuah kedok tradisi tersangkut
tak terusik di tiang seri

bunyi gendang tingkah meningkah
jejaka bangkit menyusun langkah
hayunan tangan lembut gemalai
meneras tarian lama tersadai
kedok diri lambat melambai
senyum terukir di bibir merekah
peribadi diri menyerlah terpokah
tarian lancang kinja menginja

tiba-tiba
suara lagu menghilang diri
bunyi gendang terputus mati
kedok masih terlekat di wajah
langkah tarian belum sudah!

*ulangan bagi yang tertinggal... apa itu kedok?
topeng lah!

KEDOK

salam
kedok
ape tu?
kedok itu topeng

cuba kamu sebutkan
aku memang tak leh dengar

cukuplah tu...
itu sahaja yang aku nak kongsi
nantikan entri
SI PEMAKAI KEDOK

PROMOSI TELUR PINDANG

salam
jualan TELUR PINDANG
popular bagi penduduk negeri johor dan melaka
sering dijadikan buah tangan
untuk majlis perkahwinan, khatam al-quran, cukur jambul dan sebagainya
sedap rasanya dan boleh bertahan lama jika betul cara memasaknya
dengan harga RM1.00 sebiji
penghantaran percuma di sekitar LABIS
luar kawasan LABIS akan dirunding
menerima tempahan di sekitar semenanjung sahaja
kualiti yang terbaik kami berikan
sebarang tempahan hendaklah dibuat seminggu sebelum tarikh penghantaran

untuk tempahan atau pertanyaan sila hubungi:

PUAN SARIAH  013-2798003
atau 
email: norfadhillah1810@gmail.com

7 MITOS 7 PENIPUAN

Dalam negara kita ada beberapa mitos yang disebarkan. Pada ketika mitos ini disebarkan ramai warga negara kita belum bersekolah. Maka mitos ini di terima bulat-bulat. Penyebaran mitos ini  memang bertujuan untuk membodohkan kita semua. Tetapi dengan adanya internet kita dapat memecahkan mitos-mitos ini melaui pengkajian berdasarkan fakta-fakta.
DARI JELEBU
Hishamuddin Rais

Mitos ialah naratif yang dibuat bertujuan untuk memesongkan hakikat.

Contoh mitos : Raja di katakan jelmaan tuhan. Ini adalah  mitos bertujuan untuk membodohkan kaum tani agar mereka   memberikan tanamanmereka pada satu kumpulan manusia yang malas bekerja. Mitos ini berpanjangan dan ditokok tambah lepas satu – satu lagi ditambah. Hakikatnya mitos raja dari muntah lembu atau raja jelmaan tuhan bertujuan untuk menipu. Walhal antara raja dengan sesiapa sahaja tidak ada bezanya. Yang  melahirkan perbezaan  hanyalah mitos.

Contoh mitos : Pokok itu berhantu. Pokok itu  wujud  dan dapat dilihat dan dibuktikan. Tetapi hantu itu  tidak wujud. Mitos hantu diwujudkan untuk menakut-nakut. Apabila kita takut maka  kita akan mencari perlindungan. Peranan untuk melindungi kita  dari hantu  ialah bomoh dan dukun.  Akhirnya kita tunduk pada  kuasa bomoh dan dukun.

Mitos diwujudkan untuk tujuan baik dan tujuan jahat. Jangan pergi didalam gua ini ada hantu  - adalah nasehat yang bersalurkan penakutan. Nasihat ini baik  kerana cuba menjaga keselamatan. Ianya juga tidak baiak kerana asasnya satu pembohongan.

Hari ini mitos masih cuba di wujudkan – tetapi agak susah. Dengan kemajuan ilmu tidak ramai yang akan mempercayai mitos-mitos baru yang hendak  direka.   Mitos seperti  angkasawan Neil Armstrong  turun ke bulan terdengar suara azan. Atau mitos Bruce Lee mati kerana bersilat dengan Dicky Zulkarnain – semua ini cuba disebarkan untuk menjadi bahan lawak jenaka.

Tujuan asal mitos ialah untuk membodohkan  dalam masa yang sama menakut-nakutkan orang ramai. Kalau Raja Jepun berasal Tuhan maka diharapkan rakyat Jepun akan tunduk – walhal kalau Raja Jepun ini makan petai – kencing dia tetap haring. Kalau Prince Charles tercirit baunya tetap busuk.

Lawan  mitos ialah fakta. Fakta dapat dibuktikan melalui pengkajian. Ilmu pengetahuan manusia datang dari fakta dan pemikiran manusia. Semua ilmu dalam dunia ini berpunca dari tiga sumber. Pertama : Pengumpulan pengalamnan. Kedua: Kaji selidik. Ketiga : Ujian dalam bilik makmal.

Mitos ini akan pecah jika kita berfikir secara rasional. Kajian ilmiah akan  dapat membuktikan sama ada ianya mitos atau fakta. Jika  sesutu masih dalam kajian dan belum dapat dibuktikan betul atau slah maka ianya masih di tahap teori.  Satu ketika dahulu  Letupan Besar/ Bing Bang hanya satu teori – hari ini telah diterima sebagai fakta. Teori menjadi fakta apabila kajian dapat dibuktikan teori ini.

Ilmu pengetahuan adalah pengumpulan pengalaman manusia dari satu zaman ke satu zaman. Buruk atau baik pengalaman ini akan menjadi panduan. Panduan ini adalah ilmu pengetahuan. Ada ilmu pengetahuan yang turun dari mulut ke mulut. Ada yang dibukukan.

Dalam negara kita ada beberapa mitos yang disebarkan. Pada ketika mitos ini disebarkan ramai warga negara kita belum bersekolah. Maka mitos ini di terima bulat-bulat. Penyebaran mitos ini  memang bertujuan untuk membodohkan kita semua. Tetapi dengan adanya internet kita dapat memecahkan mitos-mitos ini melaui pengkajian berdasarkan fakta-fakta..
MITOS PERTAMA:

Hari Malaysia bukan pada 31 Ogos tetapi 16 September.

BOHONG. Sabah , Sarawak, Singapura  dan Pesekutuan Tanah Melayu menjadi Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963. Singapura meninggalkan Malaysia pada 9 Ogos 1965. Tidak percaya sila tanya orang Sabah dan Serawak.
MITOS KE DUA :

Merdeka  dimulakan oleh United Malays National Organisation.

BOHONG. Parti yang awal memperjuangan dan melaugkan slogan MERDEKA ialah Kesatuan Melayu Muda di tubuh pada 1938. United Malays National Organisation belum wujud lagi. Apabila wujud slogan United Malays National Organisation ialah HIDUP MELAYU dan bukan MERDEKA !
MITOS KE TIGA :

Kemerdekaan didapati tanpa tumpah darah.

BOHONG. Parti Komunis Malaya, Angkatan Pemuda Insap, Anakatan Wanita Sedar, Hisbul Musliman, Peta, Malayan Democtaric Union, KMM dan ribuan warga telah bangun mengangkat senjata – pada mulanya melawan Jepun – kemudian melawan British. Tanpa angkat senjata British tidak akan undur.
MITOS KE EMPAT :

Lagu Negara-Ku dikatakan lagu kebangsaan kita.

BOHONG. Lagi ini bukan ciptaan warga Tanah Melayu. Peciptanya orang Peranchis bernama Pierre Jean de Beranger (1780-1857) Nama asal ialah Memula Moon. Bertukar menjadi Terang Bulan. Di zaman Konfrontasi - Radio Repuklik Indonesia memainkan lagu ini untuk mengejek Tunku yang dianggap budak suruhan British. Dari Terang Bulan menjadi Negara-ku.
MITOS KE LIMA :

Bendera Jalur Gemilang – namanya baru 5 tahun. Ini adalah tiruan bulat bulat dari bendera Amerika Syarikat yang bernama Star Spangled –Banner, Stars and Stripes dan Old Glory. Nama jalur gemilang pun di ciplak dari nama bendera Amerika. Buktinya lihat Jalur Gemilang tidak ada motif  Nusantara/Melayu – warna merah dan puteh adalah motif Nusantara - merah darah rakyat - puteh hati rakyat. Motif Nusantara ini wujud dalam bendera Singapura dan Indonesia.
MITOS KE ENAM  :

Wujud perpaduan Melayu.

BOHONG. Tidak ada perpaduan Melayu. Tidak pernah terjadi perpadun Melayu semenjak konsep Melayu itu wujud. Tidak
mungkin adanya perpaduan Melayu seperti mustahilnya lahir perpaduan China, perpaduan Arab, perpaduan Itali , perpaduan India.

Mitos perpaduan Melayu bergerak dengan menakut-nakutkan orang Melayu dari di’telan’ oleh China dan India. Apabila Melayu jadi takut maka akan datang pembantu. Seperti mitos pokok ada hantu. Orang kampong takut pada hantu lalu memanggil bomoh untuk menghalau hantu.  Ini cara klasik mitos bergerak. Takut-takut orang ramai. Apabila orang ramai takut maka mereka akan mencari perlindungan. Maka muncul United Malays National Organisation menjadi perlindung walhal yang menimbulkan kerena gerombolan ini.
MITOS KE TUJUH:

Malaysia negara unik.

BOHONG. Mitos ini disebarkan untuk membodohkan rakyat negara ini yang malas membaca dan hanya suka mendengar. Mitos ini  bertujun untuk menunjukkan  hanya gerombolan United Malays National Organisation sahaja yang dapat memerintah kerana Malaysia unik.

Hakikatnya Malaysia tidak unik – bukan Malaysia sahaja dalam dunia ini yang berbilang kaum , yang berbilang bahasa, pelbagai agama dan budaya. Tidak ada negara yang monolith dalam dunia ini – semua ada kepelbagian. Setiap negara dalam dunia ini ada kepelbagaian.
TEKNOLOGI  PECAHKAN MITOS

Lihatlah betapa teknologi dan ilmu pengetahuan telah memecahkan mitos-mitos ini.  Betapa internet telah membolehkan kita bersama-sama mencari fakta dan menilai dokumen sejarah.

Kalau dulu kita tidak tahu asal usul lagu Negara-ku – hari ini gambar dan riwayat hidup pembuat lagi ini kita kenali. Kalau dulu ada yang menerima mitos tentang kemedekaan dicapai tanpa tumpah darah. Hari ini mitos ini telah terbarai pecah. Dokumen dokumen sejarah semuanya boleh kita baca melaui internet.

Kemajuan manusia akan terus memecahkan mitos mitos yang lapuk dan berkarat ini.  Teknologi akan membebaskan manusia dari di perangkap dan di belenggu oleh mitos-mitos. Tanpa mitos manusia akan jadi berani. Insan yang berani  bebas adalah insan yang berfikir. Manusia yang berfikir tidak akan tunduk kepada sesipa kecuali fikrahnya yang rasional. 

BUKAN ASMARADANA

salam
lali sudah entri auto publish
aku sudah bilang
aku mahu rehat yang panjang

lelaki jangan kamu letak akal di kaki

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

wanita perlu hati-hati

SI GELAP YANG HITAM APEKAH?

VODO VODO VODO

New Robot:
"You can now buy a nine thousand dollar sex robot.
It was actually ready five years ago, but the scientists wouldn't STOP testing it!"
-Conan O'Brien
aku tak henti gelak bace ayat ni... vodo vodo vodo...
funny? YES it is
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...