GENG LENSA HIDUP

15 May 2010

NUN DI SANA [ hanya tinggal sebelah ]

kau tersenyum manja
menyatakan hasrat kepadaku
kau kata kau c
inta
cinta pertama kepadaku

ku hampir tergoda
bergelora dalam kalbu
kau bukan untukku
kau dan aku tak mungkin berpadu

nun di sana
beri beribu batu
kau ku tinggalkan bersama Hatimu

nun di sana
kau meratap pilu
satu masa nanti
kau akan mengerti
apa maksudku

kini kau menanti
harapanmu abadi terhadapku
kau coretkan lagi
rahsia hatimu kepadaku

ku doakan dikau
bertemu seorang teman sejati
yang satu aliran
satu kepercayaan
aduhai Kathymuat turun SINI


hati yang masih tinggal sebelah
nafas masih lelah
alam pun tak endah
hah tersenyum sudah

p/s: tak de sape nak sembelih awak lah!!! =)
p/s/s: A.K.U suka lihat S.A.B.A.R senyum sudah

ABANG SIMPANLAH JANGGUT... HEHEHE

salam
janggut oh janggut

abang simpanlah janggut... sayang suka =)
hahahaha...

okay cukup kat situ...

apa hukum simpan janggut?

Dari Sahih Bukhari,
Narrated Nafi':
Ibn Umar said, The Prophet said, 'Do the opposite of what the pagans do. Keep the beards and cut the moustaches short.' Whenever Ibn 'Umar performed the Hajj or 'Umra, he used to hold his beard with his hand and cut whatever moustaches. Ibn Umar used to cut his moustache so short that the whiteness of his skin (above the upper lip) was visible, and he used to cut (the hair) between his moustaches and his beard. (Volume 7, Book 72, Number 780)

Narrated Ibn 'Umar:
Allah's Apostle said, "Cut the moustaches short and leave the beard (as it is)."(Volume 7, Book 72, Number 781)

Dari Sahih Muslim,
Ibn Umar said: The Apostle of Allah (may peace be upon him) said: Trim closely the moustache, and let the beard grow. (Book 002, Number 0498)

Al-soal
Jika mengikut mazhab syafie, hukum menyimpan janggut adalah sunat. Tetapi ada pihak yang bukan bermazhab syafie yang berpendapat hukum menyimpan janggut adalah wajib dan mencukurnya adalah haram. Pendapat manakah yang rajih?

Al-jawab:
Terdapat perbezaan pendapat tentang hukum menyimpan janggut. setakat pembacaan, didapati bahawa ulama terdahulu tidak menyatakan dengan jelas tetapi berdasarkan amalan mereka, mereka tidak pernah cukur janggut. sebenarnya ada ulama dalam mazhab syafie dan juga mazhab-mazhab lain yang menyatakan sunat. tapi itu adalah ulama terkemudian. imam syafie sendiri tidak ada menyebut tentang perkara itu. lebih baik simpan daripada cukur. Tahqiq thtl: al-Qardhawi berkata, aku berselisih dengan majoriti fuqaha’ dalam bab wajibnya janggut secara mutlak, di mana hukum yang adil ialah sunnat mu’akkad kerana ia dimasukkan dalam bab sunan al-fitrah dan juga termasuk dalam lingkungan budaya dan tradisi.

(Al-ahkam.net)

* aku juga pernah terbaca wanita mengandung yang kerap mengusap janggut suaminya akan memudahkan kelahiran bayi.... hohoho... kebenarannya aku tak pasti... test la sape yang tengah mengandung tu...


 ni ade janggut ke tak?
ade sejemput je... tu pon tak nampak... sangat

hah ni baru banyak jemput janggutnya...

p/s: simpan la janggut ek?

LAUTAN API TAK SANGGUP KU RENANGI

salam...

laut laut laut...
suka mandi laut tak?
ehh... jalan-jalan tepi pantai takut sunburn la...
ahhhhh... tak pon.. kalau jalan-jalan dengan abang okay je...
wawawawa...
gatai na....

jom aku nak kongsi fakta mengenai laut...
lautan? pon boleh la...

LAUT TERBESAR di dunia adalah LAUT BERING dengan ukuran 1270000 km persegi.

LAUT PALING PANAS di duni adalah LAUT MERAH. suhunya adalah antara 22 darjah celcius hingga 32 darjah celcius. bergantung pada bahgian mana yang korang ukur... (aku tak penah ukur pon)

LAUT PALING SEJUK adalah laut yang berhampiran dengan kutub seperti LAUT GREELAND, BARENTS, BEAUFORT, KARA, LAPTEV & SIBERIAN TIMUR yang berhampiran dengan kutub utara & LAUT ROSS pula berdekatan kutub selatan. LAUT BALTIK turut dikenali sebagai salah satu laut paling sejuk di dunia.

kandungan garam yang tinggi dalam laut akan menurunkan takat beku AIR LAUT. manakala kandungan garam yang sedikit meningkatkan takat beku. dalam keadaan biasa takat beku air laut adalah -3 darjah celcius...

MANGKUK BETOL LAH!!!

salam
korang memasak tak?

penah dengar tak kalau nak gulai sedap masak guna periuk tanah?
kalau nak rasa makanan sedap kacau guna senduk kayu?
kalau nak kek gebu guna mangkuk tembaga?

haaaaaaaaaaaaa...
meh aku nak tunjukan dari sudut sains...
nape orang tua-tua suka bagi PETUA cam tu...

jenis mangkuk yang korang gunakan memberikan hasil yang berbeza apabila korang memukul putih telur. mangkuk tembaga akan mengahasilkan krim putih telur yang berwarna kekuningan & lebih cepat kembang berbanding korang guna magkuk kaca @ besi.

woi!!! apehal plak? ko cakap cam tu MissXYZ?

jika korang gunakan mangkuk tembaga sedikit ion tembaga daripada mangkuk akan masuk ke dalam putih telur. ion tembaga tersebut akan membentuk sebatian kompleks berwarna kekuningan dengan sejenis protein telur yang yang dikenali sebagai konalbumin. konalbumin & kompleks tembaga ini lebih stabil berbanding hanya konalbumin je... so... putih telur yang dipukul dalam mangkuk tembaga akan ternyahasli.

bila udara masuk dalam putih telur tadi... tindak balas mekanikal ternyahasli protein berlaku dalam putih telur tadi. protein tergumpal ternyahasli akan mengeras & menstabilkan buih udara. jika pukulan bukan berlaku dalam mangkuk tembaga... biasanya protein akan dinyahasli sepenuhnya & membeku dalam bentuk gumpalan. tidak akan berlaku pembalikan bentuk gumpalan kepada putih telur itu sendiri.

melalui penggunaan mangkuk tembaga... sejumlah molekul protein bebas untuk menyahasli & membeku. ini kerana molekulnya telah diikat kuat dalam konalbumin-tembaga kompleks. dalam keadaan cam ni juga... tembaga turut bertindak balas dengan sulfur yang mengandungi kumpulan protein lain... bagi menstabilkan protein telur. ini tidak berlaku sekiranya mangkuk dibuat daripada bahan logam lain.... tapi korang jangan risau kalau korang guna mangkuk kaca korang leh tambahkan dengan krim tartar untuk menstabilkan putih telur...

wahhhhhhhh kompleks betol nak masak kek...
beli je la ye... weeeeeeeeee..........

ni bukan mangkuk tembaga...
ni mangkuk tingkat la weiiiiiiiii

WOW!!! BOLEH PANDAI MAIN MUZIK CAYALAH...

salam

ape ni?
pandai main muzik? hahahaha

PESAKIT: doktor? berapa lama tulang saya yang retak ni akan sembuh?
DOKTOR: paling cepat 6 minggu...
PESAKIT: bila sembuh... adakah saya mampu bermain muzik?
DOKTOR: oh... tentulah..
PESAKIT: hebat!!! pada hal sebelum ni saya tak pernah bermain muzik...

p/s: ade ke?

macam ni ka?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...