GENG LENSA HIDUP

11 November 2014

SELFIE DARI DALAM KUBUR?
Seorang wanita di Romania percaya neneknya yang telah meninggal dunia menghubunginya dari alam kubur. Bukan setakat itu, wanita itu juga percaya telah menerima gambar selfie daripada mendiang neneknya itu.

Wanita berkenaan, Gina Mihai, 34, menemui sekeping gambar mendiang neneknya di dalam telefon bimbitnya dan mempercayai roh neneknya itu sedang cuba untuk mendapatkan bantuannya.

Menurut Mihai, gambar tersebut memperlihatkan sesuatu yang seakan-akan seekor ular melingkari leher mendiang neneknya, dan keseluruhan imej kelihatan seperti diambil menerusi satu lubang.

Mihai kemudiannya menunjukkan gambar itu kepada seorang tukang tilik yang memberitahu bahawa mendiang neneknya cuba untuk menyampaikan mesej dari alam lain, dan ular yang melingkari lehernya merupakan simbol dia sedang dihukum dari dunia lain kerana melakukan dosa.

Mihai percaya dia mungkin antara punca mendiang neneknya dihukum kerana dia tidak membawa makanan ke kubur neneknya, satu tradisi penghormatan yang dilakukan sebagai sedekah semasa perayaan orang Romania.

Tak pula disebut dari mana mendiang neneknya memperolehi telefon untuk selfie.

Begitulah penangan selfie. Sampai orang yang meninggal pun 'dituduh' ambil gambar selfie. Mungkin wanita ini perlu disedarkan tentang kewujudan satu garisan pemisah antara hidup dan mati.

1 DARIPADA 100 RAKYAT MALAYSIA HIDAP SKIZOFRENIA
SEBERANG PERAI, (MLP) – Kementerian Kesihatan Malaysia membuat pendedahkan bahawa seorang daripada 100 rakyat Malaysia menghidap skizofrenia.

Skizofrenia merupakan sejenis penyakit mental teruk yang boleh membahayakan nyawa pesakit dan orang sekeliling jika tidak dirawat.

Pesakit skizofrenia mengalami masalah menafsir gambaran alam sebenar (realiti). Seseorang yang mengalami skizofrenia tanpa dirawat biasanya menunjukkan pemikiran yang tidak teratur, dan mungkin mengalami delusi atau halusinasi pendengaran.

“Stigma masyarakat yang menjauhkan diri daripada pesakit skizofrenia masih menebal di negara ini. Ia tidak sepatutnya berlaku kerana pesakit memerlukan sokongan dari pelbagai pihak,” ujar Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya.

Beliau menegaskan bahawa situasi tersebut amat membimbangkan memandangkan ramai pesakit dan masyarakat sekeliling tidak memandang serius masalah berkenaan.

“Hal itu menjadi punca mengapa pesakit tidak mendapatkan rawatan atau tidak mengambil ubat yang diberikan yang akhirnya menyebabkan keadaan pesakit menjadi lebih teruk,” tambahnya lagi.

Kredit gambar: becuo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...