GENG LENSA HIDUP

01 September 2013

BINGKA KELAPA SAWIT

Salam dan selamat sejahtera

Semoga semuanya sihat sejahtera...

Aku tetiba rasa teringin makan bingka kelapa sawit... orang kata sedap... walaupun aku tak nak masak kuih bingka... tapi ada gak teringin ni... he3

Nak try la... carik resepi...

Agak-agaknye kalau wat guna minyak sawit...  kira bingka kelapa sawit gak tak?

Hahaha...



KENAPA NASI ANDA MUDAH ROSAK?

Salam dan selamat sejahtera

Semoga semuanya sihat dan gembira...

Aik...masak pagi petang da rosak nasinya... hmmm

Cepat betul rosak ye....

Antara faktor yang menyebabkab nasi , udah rosak atau basi adalah... kandungan klorin yang ada dalam air yang kita gunakan untuk memasak nasi...

Ye ke?

Agi lama kita basuh beras tu... lagi banyak klorin yang meresap kat dalam beras... dan bila dimasak nasi lebih cepat rosak... selain... akan melarutkan vitamin-vitamin yang ada dalam beras...

Tak caye ce eksperimen sket... masak nasi guna air paip n masak nasi guna air bertapis... (yang da xde klorin)

Nasi mana yang lagi tahan lama...

Begitu juga dengan lain lain makanan atau minuman... antara faktor utama yang menyebabkab ia mudah basi... adalah kandungan klorin yang tinggi dalam air...

Untuk pastikan ni adalah fakta atau auta... korang boleh cuba sendiri kat umah... =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...