GENG LENSA HIDUP

20 March 2010

KERJAPENEROKA CARAPENEROKA SUARAPENEROKA

semoga ada yang mendengar
seorang peneroka yang mengharapkan FELDA menguruskan ladang dengan baik
itu sahaja

RINDU KAMU HARI-HARI

sayang
hari-hari aku rindu kamu
v
v
v
v
v
v
v
mahu jadi yang terbaik untuk kamu
bantu aku menuju yang satu itu
luka semalam mari rawat bersama
moga segala dalam lindunganNYA

MAHU APA KAMU?

pernah aku katakan
pernah aku ceritakan

tidak fahamkah
hai manusia
kamu fahamkah
mahu apa lagi

mahu aku lakukan itu dan ini
aku penat
aku sudah habis keringat
DIA saja tahu rasa yang dalam itu

mahu luah pada siapa
YA TUHAN
temani aku
manusia semua tidak faham rasa itu

SEJARAH BISMILLAH

Sejarah Bismillah

بسم الله الرحمن الرحيم (Bismillahir Rahmaanir Rahiim)


Pada suatu hari, Ratu Balqis bin Syarahil masuk ke bilik tidurnya.Beliau mahu beristirehat. Lalu, beliau pun menutup pintu dan berbaringdi atas katil mewahnya. Tiba-tiba, seekor burung Belatuk terbangmelayang ke arahnya. Burung itu melepaskan sepucuk surat dan jatuh diatas ribanya. 

Ratu Balqis mencapai surat itu lalu membacanya dengan penuh minat.Beliau bergegas keluar dari bilik dan memanggil menteri-menterinya. 

Apabila kesemua menteri-menterinya hadir bersidang, Ratu Balqis punberkata, “Wahai menteri-menteri sekalian! Sesungguhnya telahdisampaikan kepadaku sepucuk surat yang teramat mulia.”

Dengan wajah yang berseri-seri, Ratu Balqis berkata lagi, “Sesungguhnyasurat itu datangnya daripada Nabi Sulaiman, dan kandungan surat itutertulis, “Bismillahirrahmaanirrahiim.  Janganlah kamu meninggi diri terhadapku, dan datanglah menyerah diri kepadaku dengan beriman kepada Allah swt.”     

Di sinilah asal lafaz ‘Bismillahirrahmaanirrahim'


----------------------

Lafaz Bismillah adalah sebahagian ayat-ayat Quran. Bismillah adalahayat pertama surah al Fatihah dan permulaan keseluruhan surah Qurankecuali surah at Taubah. 

Maksud Bismillah ialah ‘Aku memulakan sesuatu Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih’.

Lafaz Bismillah ini mengandungi dua nama sifat Allah swt iaitu:

1) Ar Rahman: Ar Rahman bermaksud Allah Yang Maha Pemurah. Sifat Allahswt yang Maha Pemurah itu meliputi keseluruhan makhluk termasuk merekayang tidak beriman.
2) Ar Rahim: Ar Rahim bermaksud Allah Yang Maha Pengasih atau MahaPenyayang. Sifat Allah swt yang Maha Pengasih itu khusus ke atas kitayang beriman sahaja. 

Bilangan lafaz dan pecahan lafaz ar Rahman di dalam Quran ialahsebanyak 560 kali. Manakala lafaz dan pecahan lafaz ar Rahim di dalamQuran juga sebanyak 560 kali. 

Berdasarkan keterangan al Imam Sya’bi (28H -104 H), sejarah Bismillah adalah seperti berikut:

1)        Peringkat Pertama:

Nabi Muhammad saw membaca Bismillah dengan sebutan: Bismikallahumma (باسمك اللهم.

2)        Peringkat Kedua: 

Dengan turunnya surah HUD, bil.41, “وقال اركبوا فيها بسم الله مجريها”(Wa qaalar kubuu fiihaa bismillahi majreeha), Nabi Muhammad saw membacaBismillah dengan sebutan: Bismillah (بسم الله

3)        Peringkat Ketiga:

Dengan turunnya surah al Israk, bil.110, “قل ادعوا الله أو ادعواالرحمن” (Qulid u’ullaha awid u’urrahmaan), Nabi Muhammad saw membacaBismillahirahmaan (بسم الله الرحمن.


4)        Peringkat Keempat:

Dengan turunnya surah an Naml, bil.30, “إنه من سليمن وإنه بسم اللهالرحمن الرحيم” (Innahuu min sulaimaana wa innahuubismillahirrahmaanirrahiim), barulah Nabi Muhammad saw mula membaca Bismillahirrahmaanirrahiim
(بسم الله الرحمن الرحيم). 

Surah Hud, al Israk dan an Naml diturunkan di Makkah. Surah an Naml(Semut) yang menghimpunkan bacaan Bismillahirrahmaanirrahiim.Ayat 30, surah an Naml itu berada pada juzuk ke 19. Bilangan juzuk itubertepatan dengan jumlah huruf Bismillahirrahmaanirrahiim
 iaitu 19 huruf.     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...