GENG LENSA HIDUP
TOP POST
- 6 LOKASI PERCUTIAN UNIK DI MALAYSIA
- CARA MAKAN BUAH DELIMA YANG BETUL... BUKAN JUS DELIMA OK..
- 14 LOKASI PERCUTIAN UNIK MALAYSIA MENGIKUT NEGERI
- HOMEMADE CHOCOLATE CHIPS
- KENAPA MENGANDUNG ANAK LUAR NIKAH SENANG BERSALIN?
- SENARAI PENUH MAKANAN YANG BAKAL DIKENAKAN GST
- FURLA HANDBAG MURAH
- SERAM MUKA ROSMAH MANSOR KETIKA JALANI RAWATAN KECANTIKAN
- [GAMBAR] HUJAN IKAN DI THAILAND
- RESEPI - BERGEDIL SARDIN
26 April 2014
RESEPI DONUT PALING MUDAH DI ALAM SEMESTA
Assalammualaikum
Semoga semuanya sihat selalu... tajuk entri tak menahan... alam semesta...
Last week aku gi kl umah along... so hari cuti my SIL masak la makanan untuk tetamunya.... pendekan cite my SIL wat donut la yang gebus dan lembut... serius aku suke gile makan ha3... al maklum aku memang pencinta donut... especially big apple... yang sangat ohsem tu...
Aku pun tanya la resepinya...
Along ade tambah 'water roux' untuk dapatkan kesan lembut dan gebu pada donut...
Ape tu water roux?
Kanji yang dimasak... cara mudah nak buat ambik dalam sesudu tepung gandum dan 500ml air... masak atas api... sampai tepungnya masak... biarkan suam2 kuku...
Then aku guna bahan2 yang ade kat umah je...
Bahan-bahannya:
2 sudu besar minyak masak...
Tepung gandum lebih kurang 500gram..
2 sudu kecil gula pasir
Secubit garam
Sebungkus yis mauripan
Air secukupnya
Ambil yis, gula dan garam... masuk kan ke dalan setengah cawan air suam... ingat air suam ye... kalau terlajak panas nanti yis nye 'mati' doh tak naik2...
Satukan dan biarkan seketika hingga berbuih...
Sementara tu masukan tepung dan minyak ke dalam mangkuk...
Kemudian ambil 3 sudu besar 'roux water'... dan masukan yis yang dah berbuih tu....
Adun hingga cantik dan tak melekat di tangan dan bekas.... tutup mangkuk dengan tuala... biar seketika hingga naik 2x ganda...
Kemudian bila dah kembang... ambil doh dan tumbuk2 untuk buang udara yang ade kat dalam doh....
Canai lebih kurang 1.5cm.... dan cetak guna acuan donut.... rehatkan selama 15minit....
Goreng dengan api sederhana.... jangan kuat sangat takut hangus...
Tadaaa donut dah pun siap.... boleh ditabur gula... disira sambal... dicelup coklat... dan apa saje terpulang pada anda....
Tak percaya? Cubalah dulu.... nanti share jadi ape?
Lemak - dalam membuat donat ni ikut kita la nak letak lemak ape... marjerin ke... butter ke... lemak sayur ke... minyak ke... santan ke... yang penting ade lelemak....
Aku tak de attach picture sebab tak sempat ambik... dah bagi kat jiran and kene makan...
Then aku guna bahan2 yang ade kat umah je...
Bahan-bahannya:
2 sudu besar minyak masak...
Tepung gandum lebih kurang 500gram..
2 sudu kecil gula pasir
Secubit garam
Sebungkus yis mauripan
Air secukupnya
Ambil yis, gula dan garam... masuk kan ke dalan setengah cawan air suam... ingat air suam ye... kalau terlajak panas nanti yis nye 'mati' doh tak naik2...
Satukan dan biarkan seketika hingga berbuih...
Sementara tu masukan tepung dan minyak ke dalam mangkuk...
Kemudian ambil 3 sudu besar 'roux water'... dan masukan yis yang dah berbuih tu....
Adun hingga cantik dan tak melekat di tangan dan bekas.... tutup mangkuk dengan tuala... biar seketika hingga naik 2x ganda...
Kemudian bila dah kembang... ambil doh dan tumbuk2 untuk buang udara yang ade kat dalam doh....
Canai lebih kurang 1.5cm.... dan cetak guna acuan donut.... rehatkan selama 15minit....
Goreng dengan api sederhana.... jangan kuat sangat takut hangus...
Tadaaa donut dah pun siap.... boleh ditabur gula... disira sambal... dicelup coklat... dan apa saje terpulang pada anda....
Tak percaya? Cubalah dulu.... nanti share jadi ape?
Lemak - dalam membuat donat ni ikut kita la nak letak lemak ape... marjerin ke... butter ke... lemak sayur ke... minyak ke... santan ke... yang penting ade lelemak....
Aku tak de attach picture sebab tak sempat ambik... dah bagi kat jiran and kene makan...
Subscribe to:
Posts (Atom)