GENG LENSA HIDUP

31 December 2015

HARGA BARU PETROL JANUARI 2016

Sumber: malaysiakini

Terdapat pengurangan harga bagi bahan bakar pada awal 2016...

Semoga bermanfaat...

Selamat tahun baru!

HARGA PAKEJ HAJI DAN UMRAH 2016


Nampaknya Tabung Haji masih kekalkan harganya pada 2016 untuk mereka yang ingin menunaikan haji... cuma pakej haji dan umrah swasta je ade peningkatan harga...

Selamat Tahun Baru!

DAH PERGI HAJI TAPI TAK SOLAT JUMAAT


Baru saja nak duduk di kerusi kedai makan, tiba-tiba ada orang kata, "Kata dah pergi haji tapi tak solat Jumaat."
Saya menoleh kepada beliau. Ingatkan dia bercakap tentang saya. Rupa-rupanya dia bercakap tentang seorang kenalan.
Oleh kerana saya kenal mereka, maka saya bertanya, "Kenapa dia tak solat Jumaat?"
Barulah saya tahu kenalan tersebut bermusafir dari Kodiang ke Kuala Lumpur.
Saya kata, "Kalau dia bermusafir, boleh jamak dan qasar. Solat Jumaat tak wajib."
Dia jawab, bukan susah sangat pun nak solat Jumaat.
Saya kata, ini bukan soal susah atau senang. Ini soal keringanan yang Allah swt berikan. Islam bukan susah, kita yang menyusahkan.
Kalau hukum kata boleh jamak dan qasar, buat sajalah.
Ini samalah dengan orang kita yang bersungguh-sungguh nak Malaysia Airlines pasang CD baca doa bermusafir sebelum terbang seperti yang dilakukan oleh Royal Brunei Airlines.
Baca sajalah doa bermusafir sendirian sebelum terbang. Sama seperti kita baca doa makan di dalam pesawat. Ada kita baca doa makan ramai-ramai?
Ada kita baca doa ramai-ramai apabila nak tidur di dalam kapalterbang? Ada kita baca doa ramai-ramai apabila kita nak masuk tandas di dalam kapalterbang?
Kalau nak sangat baca doa beramai-ramai sebelum terbang, saya nak tanya sikit. Adakah kita berdoa beramai-ramai sebelum kita bawa kereta? Adakah kita baca doa dan minta semua penumpang angkat tangan sebelum kita start enjin kereta?
Kita suka sangat buat perkara yang akhirnya kelihatan susah dan menjadikan orang lain tidak gembira.
Islam mudah. Apabila hukum tak wajib, tak usah kita nak buat hukum baru. Cuma, kalau kita nak solat Jumaat walaupun bermusafir, silakan.
Semalam, saya solat Jumaat di Masjid Batu Empat, Jalan Changloon apabila balik kampung. Selepas solat Jumaat, saya jamak dan qasar solat Asar.
Buatlah. Cuma usah paksakan apa yang kita buat itu kepada orang lain.

facebook: Norizan bin Sharif

30 December 2015

PEMILIK KEDAI TAYAR TUNAI SOLAT BERJEMAAH BERSAMA PEKERJA






petikan daripada facebook saudara Syed Hafidzuddin... ketika beliau mengunjungi sebuah kedai tayar...

"semalam ada buat urusan tukar tayar di sebuah kedai tayar ni. servis bagus, harga berpatutan dan ada air percuma. hehe. surau pon disediakan untuk pelanggan. tapi part yang paling best bila masuk waktu solat. owner kedai sendiri yang azan dan semua pekerja berhenti buat kerja. semua solat berjamaah. dapat juga solat asar berjamaah bersama dengan mereka. respect!

kedai tayar ni terletak di antara taman baiduri dan taman d' utama, lebuhraya sultan iskandar dari nusajaya menghala ke bandaraya johor bahru."

semoga kedai ni terus maju dan berjaya!

jom beri sokongan kepada mereka... mereka yang berdekatan bolehlah singgah tukar tayar!!!

10 FAKTA KEREPEK PISANG YANG ANDA TIDAK TAHU


"Ala, buat bisnes kerepek pisang saja, tak ada class-lah!" kata seorang Hamba Allah kepada saya. Cari bisnes lainlah, katanya lagi.
Saya diam, tak tahu nak jawab. Saya bukan pakar kerepek pisang. Maka, saya buat carian internet. Ini yang saya temui:
(1) Filipina ialah negara pengeksport pisang kedua terbesar di dunia, selepas Ecuador, diikuti India, China dan Brazil. Tiga dari lima negara ini terletak di Asia.
(2) Pada tahun 2013, Filipina menghantar 7.047 tan metrik pisang ke California, menjadikannya negara Asia pertama mengeksport pisang ke Amerika Syarikat.
(3) 35% pisang yang ditanam di Mindanao diproses menjadi kerepek pisang.
(4) Permintaan untuk eksport kerepek pisang dari Filipina meningkat sebanyak 15% sejak tahun 2009.
(5) Terdapat 41 pengeluar kerepek pisang di Filipina dan mereka mengekport ke pasaran Amerika Syarikat, Germany, United Kingdom, Jepun dan Singapura. Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah adalah pengimport terbesar kerepek pisang.
(6) Pengilang kerepek pisang besar di Filipina mengeluarkan sekitar 20 hingga 60 tan sehari, manakala pengeluar kecil, sekitar 4 tan setahun.
(7) 15% dari keseluruhan eksport kerepek pisang Filipina adalah ke Jepun.
(8) Ladang pisang menyediakan lebih 200,000 peluang pekerjaan di Mindanao.
(9) Jualan kerepek pisang dunia meningkat sebanyak 4.6% dari 1,925,000 tan (2010) kepada 2,010,00 (2011).
(10) 97% kerepek pisang Malaysia dipasarkan dalam negara, hanya 3% dieksport ke luar negeri.

7 CARA MENGATASI ANAK ENGGAN KE SEKOLAH



Anak yang enggan ke sekolah adalah suatu masalah yang normal yang sering dihadapi oleh kebanyakkan ibu bapa, terutamanya bagi anak sulung yang pertama kali masuk sekolah (Sekolah Pra mahupun Darjah satu)
Banyak sebab menjadi punca kepada masalah ini. Mungkin kerana anak merasa takut atau tertekan untuk datang ke sekolah, hal ini akan memberi kesan kepada si anak.
Kadang-kadang kita mengambil ringan tentang tekanan yang dihadapi oleh anak ini. Perkara ini perlu diambil perhatian kerana ia bukan sahaja menjejaskan emosi kanak-kanak tersebut, bahkan mampu menjejaskan sistem tubuh anak seperti selalu mengalami sakit kepala dan sakit perut.
Yang pasti, mesti ada sesuatu sebab kenapa mereka tidak mahu pergi sekolah. Contohnya tidak suka pada guru yang garang, dibuli rakan, takut berpisah dengan ibu dan sebagainya.
Selidiki punca masalah; apakah sebab anak tidak mahu pergi sekolah. Pujuk dan tanya kenapa dia tidak mahu pergi sekolah; adakah sebab kena buli, takut kawan atau guru atau sebagainya.
ANTARA LANGKAH YANG BOLEH KITA LAKUKAN DALAM MENANGANI MASALAH ANAK TIDAK MAHU KE SEKOLAH ADALAH:
1. Seelok-eloknya sebelum sekolah bermula, anak sudah didedahkan dengan cerita mengenai sekolah baru supaya emosinya lebih bersedia. Ceritakan suasana positif dan keseronokan di sekolah, seperti ada ramai kawan,“guru yang baik, ada taman permainan dan sebagainya..
2. Kita sendiri sebagai ibu bapa perlu cekal apabila menghantar dan meninggalkan anak buat pertama kali kerana emosi kita banyak mempengaruhi emosi anak.
3. Cuba berfikiran positif dan elakkan daripada menunggu anak dalam kelas terlalu lama. Perkara ini akan menyukarkan proses penyesuaian. Tinggalkan saja anak sebaik menghantarnya ke tadika walaupun dia menangis. Usah bimbang kerana biasanya anak akan diam selepas ibu atau bapa pulang. Apabila ditinggalkan, insya-Allah dia akan mula bergaul dengan kawan lain.
4. Pastikan juga kita tidak lewat mengambil anak pulang dari tadika atau sekolah terutamanya pada minggu pertama. Biasanya kanak-kanak akan berasa takut apabila melihat kawan sudah pulang.
5. Beri ganjaran (umpan) kepada anak yang tidak mahu ke sekolah dengan sesuatu yang disukai sekiranyanya dia rajin ke sekolah tetapi elakkan daripada mengumpan anak dengan jajan dan mainan yang mahal. Teruslah menghantar anak ke tadika secara konsisten. Tidak konsisten akan melambatkan proses penyesuaian.
6. Buat kerja rumah dan ulangkaji bersama-sama. Tanya hal-hal aktiviti, siapa kawan dia di sekolah dan sebagainya. Tunjukkan minat dan sokongan anda terhadap persekolahannya.
Mungkin juga dia tidak suka pakaian sekolahnya yang tidak selesa. Tudung yang panas
7. Sebagai ibu bapa, banyak berdoa untuk kesejahteraan anak. Selalu membaca surah as-Syura ayat 19 dan Ali Imran, ayat 200 untuk melembutkan hati anak dan supaya mereka senang belajar. Puan juga boleh amalkan zikir ‘Ya Hayyu, Ya Quyyum dan Ya Latif’.
PENUTUP
Sekiranya anak terus meragam, sentiasalah bersabar dan memujuk mereka dengan banyak berbual, bermain dan bercerita. Ia boleh meredakan banyak masalah emosi anak.
Setiap kanak-kanak adalah berbeza dan mengambil masa yang berbeza untuk menyesuaikan diri. Jangan khuatir kerana fitrah anak-anak memang suka kepada alam persekolahan.

29 December 2015

TEH HIPSTER DALAM BEG DARAH


Hahai macam-macam idea la ni...
Memang hipster...

Dalam beg darah pun boleh...

Hi3

PAKAIAN SEKOLAH SERENDAH RM8 SEHELAI!


YES!!!

inilah PASARAYA BORONG SAKAN
siapa tak tau mesti baru keluar daripada gua...
bukan sebab kau high class tau...

sape tak tau maksudnya dia memang tak up to date hi3

kat area tempat aku PASARAYA BORONG SAKAN ni kemeja sekolah boleh dapatt harga RM4 sehelai...

area Triang Pahang... sebab PASARAYA BORONG SAKAN ni baru je buka...

hi3 yokkk beli baju sekolah...
anak aku belom lagi sekolah rendah... hi3

apa lagi??? cepat la serbu SAKAN yang berhampiran =)

28 December 2015

KISAH PEMILIK ROTIBOY


Kisah Rotiboy.
1. Dimulakan Di Bukit Mertajam pada tahun 1998 selepas foundernya, Hiro Tan berpisah dengan kekasihnya, tiada pekerjaan tetap. Senang cerita di tahap terbawah hidupnya.
Nota: Kalau ex Hiro Tan baca status ni mesti dia menyesal tinggalkan Hiro dulu. Dah la kaya, isteri orang Thai persis model.
2. Dengan berbekalkan sedikit Singapore Dollar, Hiro Tan menukarnya kepada Ringgit Malaysia untuk dijadikan modal membuka Rotiboy bersama kakak (bake specialist) dan adiknya (cake specialist).
3. Namun sambutan tidak begitu menggalakkan di Bukit Mertajam. Perniagaan Rotiboy sekadar hidup. Secara kasar jualan Rotiboy sehari cuma RM100.
4. Selepas 3 tahun, pada 2001 Hiro Tan mengambil keputusan membawa Rotiboy ke Kuala Lumpur dengan membuka cawangan KL.
5. Dari situ Rotiboy berkembang kepada 150 kedai roti di seluruh Asia.
6. Nama Rotiboy di ambil sempena perkataan "Naughty Boy" yang sering digunakan Hiro Tan untuk anak saudaranya. Malah logo Rotiboy juga adalah lakaran wajah anak saudaranya.
7. Rotiboy ialah perniagaan yang bersifatkan "product driven'.
Visi Rotiboy ialah memberi sentuhan positif kepada dunia (pelanggan, rakan-kongsi, supplier) dari segi produk, servis dan nilai.
Antara misi-misi Rotiboy ialah:
1. Untuk menghasilkan roti dengan kaedah paling efisien menggunakan teknologi terkini untuk mengurangkan kos tanpa mengabaikan kualiti produk.
2. Untuk memberikan kehidupan yang lebih baik kepada pekerja seterusnya mereka dapat menyumbang semula kepada komuniti.
3. Untuk memberikan customer services dan personal touch yang tinggi kepada setiap pelanggan.
4. Untuk menyokong sepenuhnya semua 'business partners' supaya visi dan impian mereka menjadi kenyataan.
menurut Hiro Tan cawangan Rotiboy memang banyak dan tak kurang juga cawangan yang terpaksa ditutup. antara Lokasi negara yang ada cawangan Rotiboy adalah Indonesia, Korea, Thailand, Saudi Arabia, Malaysia. Rotiboy kini cuba menembusi pasaran China.

27 December 2015

BINATANG PELIK DAH MULA MUNCUL

sekadar hiasan

Semalam di Nat Geo Wild, telah diumumkan bahawa ular yang sangat berbahaya baru sahaja ditemui. Saintis mendakwa bahawa ular merupakan species baru : revolusi keluarga reptilia itu .
Menurut Nat Geo Wild , ular tersebut akn brtmbah 0.5 cm panjang setiap kali ia makan dgn sekali suapan setiap 30 saat atau kurang. Ular ini tidak boleh dibunuh atau dicederakan oleh senjata malahan ianya mati hanya apabila ia menggigit dirinya sendiri.
Huh mengejutkan? Saintis mendakwa bahawa hanya ada satu-satunya cara ia boleh dibunuh tetapi kajian masih diteruskan untuk mencari cara-cara baru ular ini boleh dibunuh. Ini adalah ular yang paling beracun dan dahsyat pernah direkodkan dalam sejarah manusia.
Ular ini hanya boleh didapati dalam Nokia 3310 telefon mudah alih di bawah pilihan permainan , ular Xenzia .
Terima kasih kerana berhati-hati dan sabar membaca ini!

26 December 2015

21 December 2015

GEGARAN BARU DI SABAH


Gegaran baru di sabah berlaku pada awal pagi tadi...

Gegaran berpusat di tarakan, indonesia...

Kawan aku yang kat sabah pun cakap rasa bergoyangnya... rasa pening juga...

12 PERKARA YANG WAJIB BUAT KETIKA BUJANG

12 perkara yang kau ‘wajib buat’ (wajibat) ketika bujang.
Serius bro wajib! Orang kata wajibat! Kalau kau tak buat. Kau akan rugi selama-lamanya.
1) Tinggalkan rumah, jangan duduk dengan mak ayah.
Perkara pertama yang orang bujang mesti buat adalah tinggalkan rumah. Keluar daripada comfort zone. Pergi merantau jauh daripada mak ayah, sama ada pergi merantau menuntut ilmu atau merantau pergi kerja. Sebab apa aku kata macam ni? Bila kita jauh daripada mak ayah, kita akan lebih berdikari. Sifat berdikari ini akan memupuk sifat kematangan di dalam diri kita. Bila kita matang, inshaAllah keputusan-keputusan yang kita buat dalam hidup adalah keputusan yang bukan semborono dan ikut emosi semata-mata.
Antara petanda matang tu.
– Tak minta duit daripada mak ayah lagi
– Bila ada masalah cuba selesaikan sendiri.
– Tidak membuatkan mereka risau
– Pandai pilih kawan dan jaga diri
– Dan banyak lagi

p/s: Tapi ini tidaklah bermaksud kita melupakan mereka. Tidak! Sebulan sekali atau setahun sekali jika berada di obersee baliklah ke kampung halaman. Seminggu paling kurang dua kali kita wajib call mereka atau depa call kita vice versa.
2) Travel
Ooo. Ini wajib, orang kata, jauh perjalanan luas pemandangan. Kita bukan pi travel suka-suka je. Sambil travel tu kau boleh lihat betapa luas dan indahnya alam ciptaan Allah ini sambil melihat ragam manusia yang macam-macam. Haaa, lepas dah kahwin susah sikit nak travel ni. So, ambil la peluang sekarang. Dari kau duduk meroyan bila jodoh nak sampai, baik pergi travel 
smile emoticon
3) Cari ilmu banyak-banyak-banyak-banyak-banyak-banyak !!!!
Masa bujang ni lah kita kena jadi orang yang dahagakan ilmu, jadi pencari ilmu yang tegar, bukan pencari jodoh yang tegar ye. hehe. Kalau dah dapat satu degree, jangan puas hati lagi, sambung degree lain, ataupun master lain. Bosan? Jangan kata gitu bro. Menuntut ilmu ni sampai mati pun kita kena menuntut ilmu. Jangan pernah rasa ilmu di dada ni dah cukup. So, kenapa time bujang? Sebab orang bujang ni tersangat-sangatlah punya banyak masa. Tiada tanggungjawab sangat, tiada komitmen sangat, duit pun guna untuk diri sendiri je. So, duit yang ada, apa salahnya kita spend sikit untuk ilmu. Sambung sijil/diploma pun ok juga. Kau ambil lah, diploma bahasa arab ke syariah ke, ekonomi ke. Ikut apa yang kau tengah suka dan semangat.
4) Spend duit beli buku.
Orait ini satu lagi. Buku ni jambatan ilmu bro. Dari kau habiskan duit beli gadjet, atau bertukar-tukar sport rim kereta, apa salahnya kau allocate sekian jumlah duit untuk beli buku bulan-bulan. Beli la apa-apa buku yang kau suka. Sebulan sebuah pun jadilah. Motivasi, agama, kewangan, kekeluargaan? Semua boleh..
5) Belajar bawak kereta.
Ini penting sekali. He he he. Kalau time bujang tak reti bawa kereta, dah kahwin nanti susah bro. Jadi belajarlah dari sekarang. Bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian.
6) Join Usrah
Gua sarankan korang semua, join usrah. Haha. Jujur, wa cakap lu, usrah ini tak skema, malahan medan untuk kita meluaskan lagi kenalan, sambil menambahkan fikrah islamiyah kita. Senang cerita usrah ini tak skema la. Bagi aku, usrah ini banyak membantu diri aku jadi lebih baik.
Hehe. Kalau nak tahu apa itu usrah, korang boleh dapatkan buku aku. Sorry promo jap. “Usrah Ini Semua Poyo’ di pasaran.
7) Cuba benda baru
Cuba benda baru setiap hari. Jangan asyik melepak je sampai pagi. Lepas tu tidur sampai ke tengah hari. Hari minggu tidur, tak tidur, melepak. Keluarlah dari lingkungan dan comfort zone kita. Macam belajar menembak ke, memanah ke, pergi hiking ke, scuba diving ke, belajar buat kek ke, buat video ke, dokumentari ke, naik basikal keliling malaysia ke, berenang keliling lautan cina selatan ke, dengan kata lain, cuba benda baru setiap hari. Jangan takut pada cabaran. Anak muda jiwa kental. images (27)
8) Berniaga kecil-kecilan
Gunakan peluang di usia muda ini untuk berniaga kecil-kecilan. Cari sumber pendapatan sendiri, jangan terlalu mengharapkan mak ayah. Dari situ, kita baru tahu erti susahnya mencari rezeki.
9) Simpan duit dan Belajar perancangan kewangan
Ramai anak muda masa kini memang zero knowledge pasal perancangan kewangan. Panduan menyimpan, panduan melabur, panduan beli kereta, panduan membayar hutang, dan lain-lain. Kesannya depa tak tahu pun ke mana duit mereka dihabiskan. Boros macam tu aja.
So, penting semasa zaman bujang ini kita belajar tentang cara-cara merancang kewangan. Gugel aja, banyak website-website yang boleh ajar kita.
10) Jaga kesihatan, awasi berat badan dan banyakkan exercise
Ramai anak muda menghidap obesiti, cepat letih, kencing manis, tekanan darah tinggi dan macam-macam lagi. Puncanya ialah mereka mengamalkan gaya hidup tidak sihat. Jaga pemakanan, jaga kesihatan dan banyakkan beriadah. Seminggu at least 3 kali.
11) Suka Apa yang kau buat
12) Cari jodoh
kahwin
Masa bujang ini jugalah masa untuk cari jodoh. Jodoh adalah anugerah Ilahi, jangan menidakannya. Jika dah sampai seru, kahwinlah. Jika belum lagi, jangan resah. Tips-tips di atas kau boleh lakukan sambil menghayati betapa indahnya zaman bujang atau zaman muda yang Allah swt anugerahkan kepada kita. Dari dok meroyan update status setiap hari wat apa kan? Baik buat wajibat-wajibat dekat atas.
Selamat mencuba.
p/s: haha... aku selalu cakap dekat husband... orang perempuan kalau dia dah kawin ibarat burung yang dah kena ikat sebelah kaki... meronta-ronta tapi tak leh lepas... hubby aku gelak sambil sengih... bukan apa banyak komitmen lain yang perlu kau utamakan.... 

20 December 2015

AKIBAT TENGOK VIDEO DOKTOR PICIT BLACKHEAD

Assalammualaikum...

semoga semuanya sihat sejahtera di samping insan tersayang...

perghhh hari tu aku dengan husband dok tengok video doktor cantik yang hebat bab picit blackhead, jerawat, bisul dan segala mak nenek berkaitan masalah kulit....

gila kau...
dah macam picit ubat gigi bisul tu keluar... OMG... jijik dan sangat menjijikan.... tapi muka doktor tu rileks je... kalau aku mau muntah dah kat situ....

apa yang korang patut buat untuk elak perkara macam tu terjadi?

haruslah jaga kulit kan?

1) minum air yang mencukupi untuk pastikan tubuh sentiasa segar
2) ambil makanan dan minuman yang detox bahan yang kita tak nak dalam tubuh
3) kurangkan mengambil makanan berminyak dan berlemak
4) jaga kesihatan kulit dari luar facial cleanser, scrub, mask dan lain-lain yang sewaktu dengannya

bila sebut scrub dan mask... mestilah kita nak pilih product yang selamat dan suci... lagi halal kan?

haaaa... ni dia COFFEE HERBS SCRUB & MASK...

formulasi daripada my sister in law.... orang melayu cakap adik ipar aku yang formulasikan.... kenapa ia unik dan selamat?

sebab tanpa bahan kimia... tanpa pewarna tiruan dan tanpa pengawet... 2 in 1 gitu... selain boleh buat mask dan scrub... boleh buat minum jugak kopi ni....

wow!!!

berbaloi-baloi beli....

ni dia... coffee herbs....
cecepat grab!!! jangan tunggu sampai esok...

bahan-bahan
kopi (coffee)
kayu manis (cinnamon)
habatusauda (black seed)

100% natural
RM17 each
postage RM6

whatsapp 0172745788


haaaa ni dia model misai pilihan...

sapu rata pada wajah dengan sedikit air... biarkan dalam 2-5 minit... kemudian bilas bersih...
hasilnya kulit rasa lebih lembut dan lembab

guna seminggu sekali je tau!

aku pun guna jugak... memang best!!!
model wanita tak de... kih kih kih

HAJI DAN UMRAH BUKAN KERANA ALLAH S.W.T


Sejak kebelakangan ini, ibadah umrah sudah menjadi trend melancong. Ia satu budaya melancong bentuk baru atas nama umrah Ibadah. Ramai umat islam mengangap melancong cara ini adalah yg terbaik kerana ibadah ini serampang dua mata.
Daripada Anas bin Malik r.a. berkata, telah bersabda Rasulullah saw : 
“Akan datang ke atas manusia suatu zaman di mana ketika itu orang kaya mengerjakan ibadat haji untuk makan angin dan orang yang mempunyai pendapatan sederhana untuk berniaga, dan para ulama kerana riak dan sum’ah manakala orang yang fakir pula mengerjakan haji kerana sambil meminta-minta”. (Hadith riwayat Ibnul Jauzi di dalam Mutsirul Gharam)

Secara umumnya para tetamu Allah tergolong kepada tiga kategori;
Tetamu yang dijemput dengan rahmat dan keredhaanNya
Tetamu yang diterima dalam keadaan kemurkaanNya.
Tetamu yang diterima tetapi tidak jelas kedudukannya.

Pergi dalam keadaan "TETAMU" tetapi keseronokan membeli, bangga, riak takabur dengan menunjukan ibadah perbuatan,menunjukan amalan setiap masa di facebook. "Alhamdulillah selesai usung jenazah pergi ke perkuburan baqi. "Alhamdulillah selesai qatam Quran." "Alhamdulillah selsai 1000 wirid" untuk apakah update setiap masa? apakah itu? 
Berselfie di kaabah? yes xsalah tetapi dimana sensitiviti kita? Tahukah kita semua, Nabi Muhammad saw pernah lalu, berlakunya peristiwa isra mikraj, di masjid nabawi ada rumah nabi, di mana hormatnya kita kepada MANUSIA TERAGUNG?

Beribadahlah umrah seikhlas hati, perbanyak amalan. jangan jadikan ibadah umrah seperti wartawan facebook yg sedang berperang hanya membawa kamera.
pergi sana nk bergambar atau cari sebanyak mungkin pahala? biar nanti di akhirat Allah tunjuk 1 per 1 mcm slideshow amalan kita disana, Allah yg rekodkan untuk kita, x miss 1 pun. biar catatan amalan malaikat yg catit. kita pergi kerana ibadah dan peroleh pahala.
kalau pergi nak cari gambar, kita akan dapat gambar, pergi cari dosa akan dapat dosa, cari pahala, berlimpah ganjaran pahala yg kita perolehi dari-Nya. insyaAllah.
Maafkan saya. maafkan saya, maafkan saya.
( bakal penghuni neraka dan cuba nak ke syurga )

17 December 2015

[GAMBAR] HUJAN IKAN DI THAILAND






Ikan bergelimpangan jatuh dari atas... satu fenomena luar biasa yang telah berlaku di Thailand... BBC juga ada melaporkan berita ini... apapun... carilah rahmat dan redhaNya...

Adakah sains mampu menjelaskan?

Hanya Allah S.W.T yang lebih mengetahui...


11 December 2015

TELEFON PINTAR CAP UMNO


Pengeluarnya lebih kepada menyediakan perkhidmatan untuk mengubah paparan pada skrin dan juga penyertaan jenama diatas sesebuah telefon pintar, yang mana membolehkan sebarang organisasi atau badan korporat menawarkan produk berjenama mereka sebagai hadiah.
Daripada telefon pintar yang dipertontonkan, ia hadir dengan launcher khusus yang menyertakan lambang UMNO, termasuk pada bahagian wallpaper.
Dari segi spesifikasi, ia menyertakan skrin bersaiz 5.5-inci HD IPS, ruangan storan terbina 16GB, memori 2GB RAM, cip pemprosesan empat-teras, serta dilengkapi dengan sokongan dwi-SIM dan 4G LTE. Peranti ini menjalankan Android 5.0 Lollipop, serta bateri berkapasiti 2500mAh. Untuk tujuan rakaman gambar, ia hadir dengan kamera belakang 13-megapixel, dan kamera hadapan 5-megapixel.
Telefon pintar berjenama UMNO ini ditawarkan pada harga promosi RM888.

FOTO JANNA NICK MASA SEKOLAH

janna nick masa sekolah dan bila dah besar!

Oh mannnn cantik kau...

Assalammualaikum

Haaa jangan sangka yang comot masa sekolah tak boleh jadi comel bila besar ok.

Jangan sangka yang corot tak boleh berjaya...

Naj jadi hebat dan berjaya bukan sekadar berangan je...

Kena ada usaha, kaedah yang betul dan keyakinan pada Allah yang tinggi....

Gud luck bebeh!


09 December 2015

VAPING ADALAH GAME CHANGING, SYARIKAT ROKOK TERPAKSA GUNA UNDANG-UNDANG UNTUK SEKAT VAPE!

Andai industri vaping menguntungkan kenapa syarikat rokok tidak menyertainya? Ini jawapannya.
Vaping ialah "game changing" - satu industri yang disrupt industri tobacco.
Vaping ibarat startup = sebuah kancil yang mudah untuk membuat u-turn di jalan raya yang sempit berbanding lori 16 tayar (big boys) yang susah untuk divert kepada model bisnes lain.
Vaping bukanlah dicipta oleh syarikat rokok, tetapi dicipta oleh seorang ahli farmasi Hon Lik pada tahun 2003 dan dibangunkan oleh syarikatnya berpengkalan di Beijing. Sejak dari itu, vaping telah berevolusi menjadi satu pasaran bernilai $2 billion dan dijangka meningkat 24% setahun sehingga 2018.
Dan pada masa yang sama jualan rokok telah merudum 29.6% sejak 2004.
Pada awalnya vaping yang diperkenalkan oleh Hon Lik tidak boleh diisi semula (pakai buang) dan dijual di stesyen-stesyen minyak.
Untuk counter keadaan ini, syarikat-syarikat rokok telah membeli jenama-jenama pengeluar vaping pada ketika itu termasuk membeli syarikat dan patent Hon Lik.
Syarikat syarikat rokok mahu mengekalkan model bisnes mereka iaitu mereka mahu orang membeli selalu produk mereka. Sebagai contoh, membeli sebatang vaping sehari, sekotak rokok sehari.
Namun, selepas vaping berevolusi dengan hadirnya devices yang boleh diisi semula e-juice, syarikat syarikat rokok mula gagal menguasai pasaran, mereka tidak suka idea isi semula.
Selepas gagal menyekat vaping dalam pasaran dengan produk mereka, syarikat rokok menggunakan undang-undang sebagai senjata rahsia.

NOTA: bertabahlah semua vaper, syarikat rokok mahu menyekat vape... untuk pastikan syarikat rokok mereka terus survive,,, tapi... jika anda tak merokok atau vaping adalah lebih owesome!!!! he3

HUKUM MANDI WILADAH

HUKUM MANDI WILADAH!
Soalan:
Saya baharu sahaja melahirkan anak. Baru-baru ini kawan saya memberitahu bahawa orang yang melahirkan anak diwajibkan mandi wiladah. Jadi, bagaimana keadaan saya sekarang ini kerana saya tidak melaksanakan mandi wiladah tersebut?

Jawapan:
Memang terdapat sedikit kekeliruan dalam soal mandi wiladah ini. Akibat kekeliruan tersebut, maka terdapat ibu yang melahirkan anak ‘mandi wajib’ dua kali iaitu mandi selepas melahirkan anak (wiladah) dan mandi sekali lagi selepas berhentinya darah nifas.

Perlu difahami bahawa tujuan ‘mandi wajib’ adalah untuk membolehkan seseorang itu menunaikan solat setelah berlakunya hadas besar. Oleh yang demikian sekiranya seseorang ibu yang melahirkan anak (wiladah) itu mendapati tidak ada darah nifas yang keluar selepas wiladah, maka baharulah diwajibkan untuk mandi bagi membolehkannya menunaikan solat.
Akan tetapi sekiranya selepas melahirkan atau wiladah, terdapatnya darah nifas (iaitu darah yang datang selepas melahirkan anak), maka ibu tersebut tidak diwajibkan mandi wiladah, sebaliknya hendaklah menunggu sehingga kering darah nifas tersebut, baharulah ia mandi wajib untuk membolehkannya menunaikan solat.
Mengikut pandangan para fuqaha’ sebagaimana yang telah dinukilkan dalam kitab al-Fiqh al-Manhaji ‘Ala Mazhab al-Imam al-Shafie, darah nifas yang paling sedikit adalah datang sekali sahaja, manakala kadar maksima ialah sebanyak 60 hari. Namun, secara kebiasaannya, darah nifas keluar selama 40 hari.
Daripada Facebook Dr. Abu Anas Madani
nota: aku share sebab dua tiga hari lepas sibuk ada share isu mandi wiladah ni... dan cara macam kat atas ni juga lah ustaz masa aku sekolah dulu ajar... semoga semuanya jelas dan terang. =)

INI RUPANYA WAJAH DI SEBALIK WATAK ALONG KUCING BESAR


suatu ketika dulu rancangan kanak-kanak Along antara rancangan kegemaran anak-anak malaysia. ini lah rupanya yang berselndung di balik wajah Along... Beto Khusyairi... 

memang beliau berlakon bermula dari bawah hingga beliau memenangi anugerah...

tahniah... semoga terus berjaya...

04 December 2015

SAMBUTAN ULANGTAHUN KELAHIRAN ROSMAH MANSOR


Okay tak lama lagi sambutan hari lahir rosmah mansor....

Tema pakaian tu yang aku tak tahan... haha
Guana la rupanya rosmah aloha!

Menurut google aloha theme party adalah macam gambar di atas hehehe jeng jeng jeng jeng jeng


03 December 2015

KES BUNUH DAN ROMPAK KERANI SEKOLAH AGAMA SELESAI



KES BUNUH DAN ROMPAK KERANI SEKOLAH AGAMA SELESAI

Muar 2 Dis - PDRM Muar berjaya menyelesaikan siasatan kes Bunuh seorang kerani Sekolah Agama di Bukit Pasir pada 16/11/2015 yang lalu selepas mendapat kebenaran menuduh suspek lelaki tempatan berusia 30-an di bawah Sek.302 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan Bunuh daripada pejabat Peguam Negara.
ACP Azman bin Ayob, Ketua Polis Daerah Muar dalam sidang medianya di sini berkata, suspek akan dituduh di mahkamah Majistret Muar pada 3/12/2015, sementara tiga lagi dijadikan saksi Polis dengan Bon RM20,000.00 di bawah Sek. 118 Kanun Prosedur Jenayah. Kes berjaya diselesaikan dengan penemuan semula beberapa barang mangsa termasuk telefon bimbit dan beberapa barang peribadi mangsa.
Terima kasih kepada orang ramai yang tidak menyebarkan berita berbentuk spekulasi dan tidak tepat berkaitan kes ini yang banyak membantu siasatan yang dijalankan pihak Polis, ujar Azman lagi.
Polis dan Masyarakat Berpisah Tiada.

TEKNIK KOMUNIKASI SURAH AL-HUJURAT


TEKNIK KOMUNIKASI MENURUT SURAH AL-HUJURAT
AL-QURAN diturunkan sebagai manual praktikal kepada manusia untuk menjalani kehidupan di dunia secara harmoni. Salah satu daripada surah al-Quran yang memberi panduan tentang adab dan tatatcara berkomunikasi ialah surah al-Hujurat.
Surah al-Hujurat yang bermaksud "Bilik-bilik" mengandungi 18 ayat. Menurut as-Syahid Sayyid Qutb di dalam Kitab Tafsir Fi Zilalil Quran menyebut kandungan surah ini meliputi cara-cara pembentukan dan penyusunan sebuah alam hidup yang mempunyai tatatcara psikologi, komunikasi dan interaksi antara satu sama lain.
Kehidupan berkeluarga tidak dapat lari daripada berkomunikasi antara satu sama lain sama ada berkomunikasi secara verbal atau non-verbal.
1. Tidak Meninggikan Suara Apabila Bercakap
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِيِّ وَلَا تَجْهَرُوا لَهُ بِالْقَوْلِ كَجَهْرِ بَعْضِكُمْ لِبَعْضٍ أَنْ تَحْبَطَ أَعْمَالُكُمْ وَأَنْتُمْ لَا تَشْعُرُونَ
Ayat yang ke-2: Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengangkat suara kamu melebihi suara Nabi, dan janganlah kamu menyaringkan suara (dengan lantang) semasa bercakap dengannya sebagaimana setengah kamu menyaringkan suaranya semasa bercakap dengan setengahnya yang lain. (Larangan yang demikian) supaya amal-amal kamu tidak hapus pahalanya, sedang kamu tidak menyedarinya.
2. Hindari Gosip Dan Siasat Terlebih Dahulu
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ
Ayat yang ke-6: Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.
3. Sukakan Perdamaian
وَإِنْ طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا ۖ فَإِنْ بَغَتْ إِحْدَاهُمَا عَلَى الْأُخْرَىٰ فَقَاتِلُوا الَّتِي تَبْغِي حَتَّىٰ تَفِيءَ إِلَىٰ أَمْرِ اللَّهِ ۚ فَإِنْ فَاءَتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَأَقْسِطُوا ۖ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ
Ayat yang ke-9: Dan jika dua puak dari orang-orang yang beriman berperang, maka damaikanlah di antara keduanya; jika salah satunya berlaku zalim terhadap yang lain, maka lawanlah puak yang zalim itu sehingga ia kembali mematuhi perintah Allah; jika ia kembali patuh maka damaikanlah di antara keduanya dengan adil (menurut hukum Allah), serta berlaku adillah kamu (dalam segala perkara); sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil.
4. Hindari Perselisihan Faham
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
Ayat yang ke-10: Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelagah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.
5. Menggelar Dengan Gelaran Yang Baik
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ ۖ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ ۖ بِئْسَ الِاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ ۚ وَمَنْ لَمْ يَتُبْ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ
Ayat yang ke-11: Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.
6. Jangan Membuka Aib Orang Lain
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ
Ayat yang ke-12: Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.
Sumber: Edisi 1, Buletin SEPADU, PKPU, Jakim 2015.

27 November 2015

SOFT PRETZELS CINNAMON SUGAR

resepi ni hasil perkongsian daripada member aku...
so aku pun try dan menjadi...

memang syok la kan... even firstimer... haha

jom layan bahan-bahan dan teknik membuatnya...

4 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak
1 sudu kecil pembaik roti
10 gram yis segera
4 sudu besar gula pasir
1 sudu besar mentega
2 sudu besar serbuk kayu manis
200 ml air suam
500 ml (1 1/2 sudu kecil)larutan bikarbonat soda

1. Masukkan yis ke dalam air suam, tambah gula, biar berbuih.
2. Satukan tepung, minyak, pembaik roti dan yis yang dah berbuih tadi.
3. Uli hingga tak melekat. Lumur sedikit minyak pada doh. Rehatkan doh selama 45 minit.
4. Larutkam 1 1/2 sudu kecil bikarbonat soda ke dalam air.
5. Tumbuk dan uli doh. Buat bulat besar. Penyekkan sedikit. Dan potong kepada 6 bahagian. Gentel doh sepanjang boleh.
6. Buat bentuk u, pintal 2 kali dan lipat ke dalam. Biar seketika. Rendam pretzel tadi dalam larutan soda bikarbonat selama 5 saat.
7. Letak atas tray. Pastikan oven dipanaskan pada suhu 180 darjah selama 15 minit.
8. Buat hingga habis. Bakar pretzel selama 15 minit.
9. Setelah siap sapukan marjerin di atas pretzel. dan tabur serbuk kayu manis yang digaul bersama gula.

ni lepas kena pintal dan dicelup larutan bikarbonat soda

ni dah siap dibakar

campurkan serbuk kayu manis dan gula. kemudian tabur di atas pretzels

siap. sedap, lembut, gebu, makan panas-panas memang terangkat baq hang

TARIKH PEMBAYARAN BR1M 2016


Tarikh pembayaran pertama bermula pada bulan Januari 2016
Pendapatan isi rumah bawah RM1,000 sebulan - RM350
Pendapatan isi rumah bawah RM3,000 sebulan - RM300
Pendapatan isi rumah RM3,001 hingga RM4,000 sebulan  - RM250
Individu Bujang 21 tahun keatas dan berpendapatan tak melebihi RM2,000 - RM400

Tarikh pembayaran kedua bermula pada bulan Mei 2016
Pendapatan isi rumah bawah RM1,000 sebulan - RM350
Pendapatan isi rumah bawah RM3,000 sebulan - RM350
Pendapatan isi rumah RM3,001 hingga RM4,000 sebulan  - RM250

Tarikh pembayaran ketiga bermula pada bulan September 2016
Pendapatan isi rumah bawah RM1,000 sebulan - RM350
Pendapatan isi rumah bawah RM3,000 sebulan - RM350
Pendapatan isi rumah RM3,001 hingga RM4,000 sebulan  - RM300

Cara pembayaran BR1M 2016
1. Akaun Bank
Bagi penerima yang ada mengisi akaun bank semasa memohon, pembayaran akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank penerima.
2. Baucer
Bagi penerima yang tiada akaun bank akan menerima baucar BR1M, yang boleh ditunaikan di Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB atau Maybank.

Masalah BR1M
Anda juga boleh ajukan sebarang masalah atau soalan mengenai tarikh dan cara pembayaran BR1M 2015 dengan menghubungi:
Nombor hotline Kementerian Kewangan Malaysia 03-88824565 / 03-88824566
Nombor bebas tol Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) 1-800-88-2716
Email kepada br1m@treasury.gov.my.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...