GENG LENSA HIDUP

30 October 2010

ANTARA PERKARA YANG PERLU DITEGAH DI FACEBOOK

-oleh Ustaz Zaharudin-

Gambar antara Perkara Yang perlu ditegah di Facebook

Terlebih gambar Ramai di kalangan wanita hari ini sudah mempunyai facebook, mungkin sudah menjadi lumrah wanita yang biasanya inginkan kecantikan dan pujian terhadap kecantikannya. Oleh itu, semakin ramai wanita yang memuatkan gambar mereka, sama ada jarak dekat, sangat dekat ( sehingga memenuhi  kotak gambar) dan jauh (beramai-ramai atau seorang diri).  Ditambah pula lagi dengan gaya, aksi dan fesyen yang pelbagai.

Agak pelik juga kerana sebahagian mereka sudah bersuami dan kelihatan suami mereka memberikan sepenuh keredhaan atas tayangan gambar sedemikian kepada khalayak, tanpa sebarang rasa cemburu dan prihatin. Lebih merbahayakan, ramai pula lelaki yang menontonnya, sebahagiannya memberikan pujian, malah ada yang berani bergurau senda, dan membuat ‘lamaran’ nafsu.

Lebih pelik, tuan punya facebook yang sepatutnya mampu mengawal dan memadam sebarang komen kurang etika, kelihatan membiarkan sahaja lamaran nafsu (seperti ajakan berdating, kahwin-padahal telah bersuami) tersebut di ruangan komentar gambarnya, tanpa rasa bersalah.

Berterusan bercanda mereka melalui ruang komentar,  si lelaki dan wanita ada juga yang telah beristeri dan bersuami, cuma atas tiket kawan lama, sepejabat dan sebagainya, hal tersebut dibiarkan. Malah jika kedua-duanya masih bujang sekalipun, ia tetap BERDOSA dan SALAH di sisi Islam kerana ia termasuk dalam kategori larangan Allah ‘janganlah kamu menghampiri zina’.

Saya bimbang, ramai pula lelaki yang menjadi dayus dek kerana gambar isteri terdedah aurat (atau menutup aurat kurang sempurna) ditayang  sehabisnya di facebook. Baca perihal ciri lelaki dayus di sini .

TIPS MEMAKAI LIPSTICK

assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...

moga sihat sejahtera selalu...

kali ni aku nak berkongsi tips untuk wanita la plak ye... kepada sesiapa yang suka memakai lipstick tu leh la cuba... 

cara menyimpan lipstick
mula-mula simpan lipstick (gincu) dalam peti sejuk... kemudian jika nak guna... keluarkan seperti biasa... warna gincu akan jadi lebih menarik dan tahan lebih lama...

cara kekalkan warna lipstick
sapu lipstick sebanyak dua kali... selepas sapuan pertama... ketap bibir dengan tisu... kemudian oleskan sapuan kedua... lipstick korang akan tahan lebih lama...

cara mendapatkan lipstick lebih berkilat dan menawan
oles lip gloss dengan menggunakan jari... ermmm insyaAllah berkilat dan cantik...


nota: tips ni dibawakan untuk mereka yang berhias buat suami dan hanya di hadapan mahram sahaja... dilarang sama sekali mengamalkannya untuk ditayangkan kepada bukan mahram... terima kasih =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...