GENG LENSA HIDUP

27 July 2015

PROJEK BANGLO ALFAFA: ORANG AWAM JANGAN MUDAH TERPEDAYA


Ini respon CEO Alfafa, Ustaz Norsham Abd Aziz di FB saya selepas saya berkongsi respon Bank Negara tentang projek perumahan Alfafa.
Tempoh hari saya ke pejabat Alfafa untuk mendapatkan maklumat lanjut.
Pegawai di sana menjelaskan bahawa wang RM99K yg dibayar akan diguna untuk membeli tanah baru. Pada tahun kedua, proses penukaran status akan dibuat dan tahun ketiga rumah akan dibina.
Saya bertanya soalan, bagaimana perjanjian salam boleh dibuat sedang ketika kontrak dibuat tapak rumah tidak dispesifikkan?
Responnya, tanyalah CEO.
Apabila ditanya kepada CEO Alfafa, ini pula responnya.
Menambahkan lagi keraguan terhadap projek perumahan Alfafa.
Boleh rujuk gambar yang saya share sebelum ini utk ikuti diskusi yang sudah masuk hari kedua 
smile emoticon
[UPDATE 26 Julai 2015, hampir 2 tahun selepas posting ini:
Saya tergelak apabila sang ostad menuduh orang lain tak ada maklumat.
Saya pernah mendatangi ofis Alfafa utk mendapatkan maklumat. Saya ada saksi bersama saya ketika itu.
Malah saya juga pernah tawarkan utk bersemuka dgn sang ostad utk membuat penilaian perjanjian salam mereka.
Tapi inilah responnya, rujuk gambar.
Yg dia tahu hanya sumpah seranah orang lain, qunut nazilah, menuduh anak haram dan sebagainya.
Sekali lagi, saya membuat cabaran utk mengadakan sesi diskusi terbuka dengan CEO ALFAFA USTAZ NORSHAM utk membongkar Misteri Banglo Murah Alfafa.
sumber: FB Afyan Mat Rawi
NOTA: kini terlalu ramai manusia yang mahu menjual agama untuk kelangsungan hidup mereka jadi berhati-hati... search dan selidik dengan betul sebelum membuat keputusan

UNTUK RENUNGAN AYAH-AYAHUNTUK RENUNGAN AYAH-AYAH

1. Sebenarnya apabila kita mempunyai anak, ramai yang sudah mengaku menjadi AYAH, sebenarnya belum lagi, ibarat orang yang baru memiliki bola, dah mengaku jadi footballer.. Kena belajar bagaimana nak imbang bola itu..

2. AYAH itu sebenarnya gelaran untuk lelaki yang mahu mengasuh anak, bukan sekadar 'membuat' anak.. astagfirullah. Maaf ye macam kasar je.. kerana ramai lelaki begitu, tapi bukan semua.

3. Seorang AYAH yang mahu terlibat mengasuh anak-anak bersama isterinya, sebenarnya separuh permasalahan keluarganya ini telah diatasi.. Tak caya tanyalah isteri-isteri..

4. Sekiranya seorang AYAH yang tugasnya cuma menyedia dan memberi wang sahaja, ia telah menyamakan dirinya dengan mesin ATM. Didatangi anak ketika diperlukan sahaja. Hu hu Muhasabah diriku..

5. Hari ini memang telah hilangnya fungsi tarbiyah dari AYAH, banyak AYAH tidak sedar bila anak lelakinya memasuki alam baligh.. dan anak perempuannya dah mula malu-malu.. Ruginya ayah..

6. Jika ada anak yang durhaka, sebenarnya ia juga dari AYAH yang durhaka. Ini istilah Sayyidina Umar Al Khattab..

7. Sekiranya seorang AYAH yang ingin didoakan oleh anaknya, berdoalah selalu dari sekarang untuk anaknya dan didiklah dengan agama..

8. Sekiranya AYAH ingin dimuliakan oleh anaknya, usahalah memuliakan anaknya dengan ilmu agama..

9. Mengikut kajian, ramai ayah-ayah yang hampir kehilangan ciri-ciri AYAH yang sebenar. Kerana semua pengajar anak di masa kanak-kanak diisi oleh kaum ibu sahaja.

10. Padahal keberanian, survival dan ketegasan, harus diajarkan di usia kecil oleh ayah-ayah. Dimanakah AYAH sang pengajar utama?

11. Dunia AYAH ketika ini bagi anak-anak hanyalah angan-angan mereka sahaja. Anak-anak mencari ayah mereka di surat khabar, tv dan komputer...

12. Banyak anak-anak sudah merasa yatim sebelum waktunya, sebab AYAH dirasakan tak hadir lagi dalam kehidupan mereka. Kerana amat sibuk dengan dunia ayah.

13. Ayuh wahai ayah-ayah semua, ambillah Semangat Al Quran mengenai pendidikan mengedepankan AYAH sebagai tokoh. Kita kenal Lukmanulhakim, Ibrahim, Ya'qub, Imron. Dalam Al Quran mereka adalah contoh AYAH yang perihatin.

14. Ibnul Qoyyim dalam kitab Tuhfatul Maudud berkata: Jika terjadi kerusakan pada anak, penyebab utamanya adalah AYAH..

15. Ingatlah! Seorang anak bernasab kepada AYAHnya bukan ibu. Nasab yang merujuk kepada anak menunjukkan kepada siapa Allah meminta dipertanggung jawapan kelak.

16. Rasulullah yang mulia, sejak kecil ditinggal yatim oleh AYAHnya. Tapi nilai-nilai keAYAHan tak pernah hilang dan diperolehi dari datok dan ayah saudaranya sendiri..

17. Generasi sahabat menjadi generasi gemilang kerana AYAH terlibat dalam mengasuh anak bersama ibu-ibu mereka. Mereka digelari umat terbaik.

18. Di dalam AlQuran ternyata terdapat 17 dialog pendidikan anak-anak. 14 diantaranya iaitu antara AYAH dan anak. Ternyata AYAH lebih banyak disebut di dalam alquran!

19. Marilah semua wahai AYAH-ayah untuk melibatkan diri dalam pendidikan baik di rumah, sekolah dan dimasjid..

20. Ibu memang madrasah pertama seorang anak. Tetapi AYAHlah yang menjadi mudirnya. (Pengetuanya).

21. Ibarat burung yang punyai dua sayap. anak memerlukan kedua-duanya untuk terbang tinggi ke angkasa. Kedua sayap itu adalah AYAH dan ibunya.

22. Ibu mengasah kepekaan rasa, AYAH memberi makna terhadap logik. Kedua-duanya diperlukan oleh anak

23. AYAH mengajarkan anak menjadi pemimpin yang tegas. Ibu membimbingnya menjadi pemimpin yg peduli. Tegas dan perihatin itu sikap utama.

24. Jom wahai ayah-ayah pujuklah diri untuk berubah dan sebarkan perkongsian ini agar makin banyak AYAH-
ayah yang perihatin dengan urusan pengasuhan dan membentuk generasi pejuang dunia akhirat. Allahuakbar..

Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...