GENG LENSA HIDUP

20 September 2010

PEMBUNUHAN NGERI SEPANJANG 9 BULAN DALAM TAHUN 2010

Kerajaan adalah pemegang amanah untuk meletakkan rakyat dan negara dalam keadaan selamat, aman dan sejahtera. Rakyat tidak boleh dikaburi dengan kenyataan-kenyataan hipokrit dan bersifat retorika politik semata-mata. 

1. Ustazah Norliza Ishak 35, (yang dibunuh kejam bersama anaknya Amirul Ayman 10, pada 3 Sept 2010 – Port Dickson )

2. Datuk Sosilawati Lawiya 47, dan 3 mangsa yang lain (juga dibunuh kejam setelah hilang sejak 30 Ogos 2010. – Kuala Lumpur )

3. Sebelum ini Mohamad Adam Muzaffar telah disembelih oleh bapanya ( Muhaimi Sautar 33, pada 24 Ogos 2010. – Kota Bharu)

4. Noraini Ahmad 20, dirogol dan dibunuh dengan kejam , ditemui dalam keadaan kepalanya cedera parah dan tangannya diikat dengan dawai pada 12 Ogos 2010. – Sungai Petani .

5. Nurul Dahyatul Fazlinda Mat Haizan 8, dan Che Ku Zaimah Che Ku Awang 28, cedera parah dibahagian muka dan mata apabila disimbah cuka getah dalam satu kejadian amuk di Kampung Sekayu pada 15 August 2010. – Hulu Terengganu .

6. Ilya Nabilah Rosnata 19 ditemui mati dirogol dan dibunuh dengan kejam dengan kesan tikaman pada bahagian dadanya , dipercayai telah dibunuh seminggu sebelum dijumpai terapung di Sungai Bagan dan tangannya diikat pada sebatang pokok 21 Julai 2010 lalu .- Pulai Chondong Machang.

7. Pengawal Keselamatan dibunuh dengan kejam dalam satu kejadian di Pekan Batu 9 . Mangsa dipercayai telah dilanggar terlebih dahulu dan kemudiannya tangan kirinya dipotong dengan sebilah parang pada 4 Julai 2010. – Kajang

8. Amir Khan Abdullah @ Balwant Singh 53, ditemui mati berlumuran darah dengan tujuh tikaman di kepala sehingga terkeluar otaknya dan tiga tikaman di dada kiri di atas tilam dalam sebuah bilik di rumahnya pada 1 Julai 2010. – Selayang.

9. Siya Pandian Ketua Pemuda Dewan Himpunan Penyokong PAS Perak mati ditembak di bahagian kepala dan dadanya dihadapan kedai mencuci kereta miliknya pada 15 Mac 2010 di Langkap Teluk Intan Perak.

10. K. Haresarren 18 bulan mati selepas mengalami keretakan tulang rusuk , hatinya pecah dan lebam di seluruh tubuh kerana didera teruk pada 3 Mac 2010 . Petaling Jaya sebelum itu pada 25 February 2010 , Syafiah Humairah 3, mati dipukul , disepak dan dipijak. – Shah Alam

11. Atan Daud 90, Sutiah Katas 80, Ismail Awang 76, dan Siti Khatijah Ismail 22 ditemui terbunuh dengan begitu kejam pada 5 January 2010. – Gemencheh

Ini hanya 11 kes jenayah kejam dari ratusan kes kejadian jenayah dalam negara kita sejak awal tahun ini. Bermula dengan satu tragedi pembunuhan 4 anggota keluarga di Gemencheh January lalu , kini negara gempar lagi dengan pembunuhan kejam ke atas  Sosilawati dan 3 lagi mangsa yang merupakan pembantu beliau.

Sebaliknya rata – rata melihat Malaysia merupakan sebuah negara yang berdepan dengan ancaman nilai keamanan dan keselamatan. Setiap hari akan ada sahaja jenayah dilaporkan berlaku di seluruh negara oleh media massa. Bahkan jenayah tidak lagi dihitung dengan kadar berapa kali kejadiannya setahun , sebulan dan sehari, tetapi kini dihitung mengikut kadar jam, minit dan saat.

Malah negara masih subur dengan elemen – elemen yang mempunyai potensi besar untuk mendorong berlakunya satu – satu jenayah. Sementelah pula langkah pencegahan masih bersifat melepaskan batuk ditangga. ianya tidak dilakukan secara serius. Data diatas  memperlihatkan kepada kita betapa tidak seriusnya kerajaan menangani pertumbuhan indeks jenayah dan   Fenomena ini sangat dikesali dan ia sekali – kali tidak akan dapat membebaskan negara dari belenggu jenayah jika inilah sikap yang ada pada kerajaan . 

Sekadar mengutuk sekeras – kerasnya segala jenayah yang berlaku tidak boleh merubah apa – apa kecuali satu tindakan berkesan dan bersepadu dengan gandingan semua pihak (kerajaan dan rakyat) dilakukan secara bijak demi masa depan negara. 

Ketua Polis Negara yang baru agar beliau dapat berkhidmat dengan adil , telus , benar dan saksama serta cekap dan tegas membasmi rasuah dan jenayah dalam negara ini. Kes jenayah kejam yang menimpa Datuk Sosilawati menjadi kes ‘high profile’ yang pertama mesti dihadapi oleh Ketua Polis Negara yang baru. Semoga berjaya dengan cahaya kebenaran dan petunjuk Ilahi.

daripada: Mtd. Kota Lama

IMAM PERTAMA MASJID AYA SOPHIA


Apabila tiba hari Jumaat, mereka bersedia hendak mengerjakan sembahyang Jumaat. Timbul pertanyaan siapakah yang layak menjadi imam. Sultan Muhammad al-Fateh mencadangkan gurunya Syeikh Syamsudin al-Wali tetapi dia menolak secara baik dengan alasan dia sudah tua.

"Carilah orang yang lebih bertaqwa antara kamu bagi dijadikan imam", kata Syeikh Syamsudin al-Wali mencadangkan.

Sultan Muhammad al-Fateh keluar ke kawasan lapang depan masjid itu. Kemudian baginda menyuruh semua tenteranya berdiri lalu berkata, "siapakah antara kalian yang pernah meninggalkan sembahyang lima waktu, sila duduk!"

Tiada seorang pun yang duduk menandakan kesemua tentera Sultan Muhammad al-Fateh tidak pernah meninggalkan solat lima waktu.

Kemudian Sultan Muhammad al-Fateh berseru lagi, "Siapakah antara kalian yang pernah meninggalkan solat sunat rawatib, sila duduk!"

Separuh antara tenteranya duduk. Kemudian Sultan Muhammad bertanya lagi, "Siapakah antara kalian yang pernah meninggalkan solat sunat Tahajjud, sila duduk!"

Semua duduk kecuali seorang. Dia adalah Sultan Muhammad al-Fateh sendiri. Semenjak dari akil baligh baginda tidak pernah meninggalkan solat lima waktu, solat sunat rawatib dan solat tahajjud.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...