GENG LENSA HIDUP

06 October 2010

SEORANG LELAKI YANG SEMPURNA...



assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...

kali ni aku nak sembang mengenai suami yang sempurna la plak... hehe ok kan?

Al-Habib Abdullah Al-haddad berkata: "seorang lelaki yang sempurna adalah dia yang mempermudah dalam kewajipan-kewajipan kepadanya dan tidak mempermudah kewajipan-kewajipan kepada Allah. dan seorang lelaki yang kurang ialah dia yang bersifat sebaliknya..."

maksud ayat kat atas ni adalah seorang suami yang sudi memaafkan isteri jika isteri tak dapat menghias diri untuknya... dan akan marah dan berkeras jika si isteri mengabaikan tanggungjawabnya kepada Allah S.W.T... dan lelaki yang kurang pulak adalah suami yang marah jika isteri tak berhias untuknya... dan membiarkan je jika isteri tak taat pada Allah S.W.T... seperti meninggalkan solat, puasa dan lain-lain perkara wajib...

p/s: semoga entri ni bermanfaat buat semua =)

SEDAPNYERRRRRRRRRR...


assalammualaikum buat semua dan salam sejahtera...

ahaha sangat menarik bro J share pictures ni kat aku...









p/s: bro J...  besday aku nanti kalau jumpe keychain cam ni beli la kan satu huhu =P

FAKTA YANG JARANG DI AMBIL TAHU OLEH MANUSIA

pe perasaan korang kalau minum air daripada cerek ni?

assalammualaikum dan selamat sejahtera semua...

harap semuanye sihat dan gembira huhu... mende alah ni da lame aku simpan... kat dalam DVD aku maklum la... dulu-dulu mane ade blog... nak harapkan blog kat friendster je kan? ape la sangat heheh...

1.Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Tahukah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Tahukah anda, sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazzi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kitaakan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita. 

nota: jangan la percaya bulat-bulat dengan fakta ni... mesti la percaya lonjong-lonjong miahahaha =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...