GENG LENSA HIDUP

31 August 2010

PERALATAN PEMBEDAHAN LAMA YANG MENGERIKAN

salam
buat semua semoga sihat dan gembira...
kali ni aku nak share sesuatu... alatan pembedahan lama yang mengerikan... aku suka lepak dan membace kat page tu.... then aku rase best gak kalau dikongsikan.... cuma ni versi alih bahasa la ye.... ikot bahasa sebenarnye adalah bahasa Inggeris.... hehe... gambar yang sama jugak boleh dijumpai... kalau korang pernah bace dalam mane-mane buku bidang perubatan... yang menceritakan alatan pembedahan klasik.... jom layan....


Peralatan pembedahan yang sangat menyeramkan dan menakutkan dari zaman dahulu. Bayangkan wajah seorang  lelaki tua ketika dia melihat peralatan  ini. Saya rasa ia  akan mati ketakutan.

Amputation Knife (1700s)
Pisau yang digunakan  untuk amputasi pada abad ke-18 yang biasanya melengkung, kerana ahli  bedah cenderung membuat potongan melingkar melalui kulit dan otot  sebelum tulang dipotong dengan gergaji. Pada 1800-an, pisau lurus  menjadi lebih popular kerana mereka membuat lebih mudah untuk  meninggalkan lipatan kulit yang boleh digunakan untuk menutup terkena  tunggul.Amputation Saw (1600s)Sementara beberapa ahli  bedah memilih untuk mempamerkan kekayaan mereka dihiasi dengan gergaji  rumit seperti ini, di celah-celah ukiran rumit terbukti tempat  berkembang biak bagi kuman.Arrow Remover (1500s)Tidak banyak yang  diketahui mengenai alat ini, tetapi hipotesis itu dimasukkan ke dalam  luka di kedudukan kontrak, dengan poros pusat digunakan untuk menangkap  anak panah. Pisau, yang tampaknya  memiliki tepi-tepi yang tajam menghadap ke luar, kemudian diperluas  dengan menggunakan gunting-seperti menangani, sehingga memperluas daging  di sekitar panah untuk mengelakkan mata panah dari merobek melalui  daging kerana ditarik keluar.Artificial Leech (1800s)Penyedotan darah dengan  lintah itu seperti perubatan popular untuk pelbagai keadaan perubatan  bahawa lintah buatan ditemui pada tahun 1840 dan sering digunakan dalam  operasi mata dan telinga. Pisau yang berputar akan  memotong luka di kulit pesakit, sedangkan silinder akan digunakan untuk  menghasilkan vakum yang disedut darahBullet Extractor (1500s)Extractors Peluru memanjang boleh mencapai tertanam mendalam di tubuh pesakit. Extractors seperti yang  satu ini mempunyai hujung skru yang boleh dimasukkan dalam luka dan  diperpanjang untuk menembusi peluru sehingga boleh ditarik keluar.Cervical Dilator (1800s)Alat ini digunakan untuk  melebarkan leher rahim perempuan selama persalinan, dengan jumlah  pelebaran diukur pada skala di dalam gagang. dilator tersebut disukai  kerana mereka sering menyebabkan leher rahim sobek.Circumcision Knife (1770s)Ritual sunat dilakukan di  seluruh dunia dalam pelbagai luasan dan untuk berbagai alasan, namun  beberapa instrumen yang digunakan dalam proses adalah sebagai menakutkan  kerana hal ini pisau Eropah dari abad ke-18Ecraseur (1870s)Ecraseur ini digunakan  untuk memutuskan buasir dan rahim atau ketumbuhan ovari. rantai itu dilengkarkan  di atas massa dan memperketat menggunakan Ratchet, berhenti peredaran  darah ke daerah tersebutHemorrhoid Forceps (1800s)

nak tau banyak lagi korang leh pegi kat page yang aku ade sertakan sekali tu... hehe... aku suka betol bace cite kat page tu.... lalala

nota: derr aku sakit perot dari semalam sampai le hari ni asik nak tergolek je... nanti da ok aku balas jejak korang hehe =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...