GENG LENSA HIDUP

18 May 2015

TANDA KEGUGURAN PADA TRIMESTER PERTAMA


Ini adalah topik yang agak menyedihkan, namun adalah baik untuk mengetahuinya jika anda bimbang bahawa anda mengalami keguguran.


Apa yang menyebabkan keguguran?
.
Terdapat beberapa sebab yang berbeza berkaitan keguguran. Ia boleh jadi pengaruh luar yang benar­benar memberi kesan pada bayi. Ini boleh menjadi perkara­perkara seperti kemalangan kereta yang teruk, berlebihan ubat bukan preskripsi atau dadah haram, dan minuman beralkohol yang berlebihan.
.
Sebab lain ialah ovum yang rosak di mana embrio tidak berkembang di peringkat awal kehamilan. Ini biasanya berlaku dalam tempoh tiga hingga lima minggu pertama kehamilan. Mungkin juga disebabkan kecacatan ovum, beberapa penyakit, kehamilan kimia, dan serviks yang tidak kompeten (weakened cervix)
.
Tanda Keguguran Pada Trimester Pertama
Berikut adalah tanda-­tanda anda mungkin mengalami keguguran pada trimester pertama. Jika anda mendapati mana­-mana, hubungi doktor anda dengan segera.
.
# Pendarahan berlebihan sehingga penuh darah pada pad dalam masa kurang daripada tiga hingga empat jam.
.
# Sakit belakang dan kadang­-kadang ini diikuti dengan pendarahan dari rahim.
.
# Kekejangan abdomen yang menyebabkan sukar untuk berjalan atau meneruskan aktiviti harian biasa.
.
# Kehilangan gejala kehamilan. Ini bermakna jika anda mengalami loya dan sakit payudara sebelum ini dan gejala itu berhenti pada masa yang sama.
.
# Keluar darah beku. Jika darah beku anda adalah saiz duit syiling, maka anda perlu hubungi doktor dengan segera. Beliau mungkin mahu melihat darah beku. Biasanya darah beku akan kelihatan merah gelapRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...