GENG LENSA HIDUP

28 July 2015

6 TIPS MUDAH BERSIHKAN RUMAH TERMASUK DINDING BERCONTENG


1. Perkakas dapur berkilat

Untuk bersih dan kilatkan perkakas dapur dapur campur 4 sudu baking soda dan air suam. Bancuh dan gunakan span untuk lap barang di dapur. 2. Bersihkan hasil kerja anak di dinding

Kesan contengan anak kat dinding umah memang sakitkan mata. Bersihkan semua tu dengan span basah yg di tabur dengan baking soda. Lap perlahan lahan sampai bersih.

3. Kesan marker tiada lagi

Nak hilangkan kesan marker warna warni hasil kerja tangan anak kat meja atau lantai kayu senang saja.Taruk ubat gigi pada kain dan gosok pada kesan marker.

4. Nyah bau kasut busuk

Kat umah mungkin ada kasut berbau yg bole buat tetamu nak muntah. Untuk nyahkan bau busuk tu taruk baking soda dlm kasut. Kalau nak guna kasut tu buang la baking soda tu.

5. Hilangkan karat kopi

Cawan yg selalu kita guna untuk hidang kopi mungkin tinggalkan kesan. Sekali lagi gunakan ubat gigi untuk tanggalkan kesan hitam tu.


6. Papan pemotong bersih sudah

Papan pemotong sayur atau ikan yg ada kesan hitam bole jejaskan pemandangan kat dapur. Kalau dah habis sental tak nak hilang jugak amik lemon belah dan sapu pada permukaan papan. Nak lebih bersih tabur sedikit garam. Kemudian basuh.

Sumber: goodhousekeeping
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...