GENG LENSA HIDUP
TOP POST
- 6 LOKASI PERCUTIAN UNIK DI MALAYSIA
- CARA MAKAN BUAH DELIMA YANG BETUL... BUKAN JUS DELIMA OK..
- 14 LOKASI PERCUTIAN UNIK MALAYSIA MENGIKUT NEGERI
- HOMEMADE CHOCOLATE CHIPS
- KENAPA MENGANDUNG ANAK LUAR NIKAH SENANG BERSALIN?
- SENARAI PENUH MAKANAN YANG BAKAL DIKENAKAN GST
- FURLA HANDBAG MURAH
- SERAM MUKA ROSMAH MANSOR KETIKA JALANI RAWATAN KECANTIKAN
- [GAMBAR] HUJAN IKAN DI THAILAND
- RESEPI - BERGEDIL SARDIN
22 September 2016
MINYAK ZAITUN ATASI OSTEOPOROSIS
Ada masalah reput tulang (osteoporosis )atau nak mencegah masalah ini di masa hadapan?
Pemakanan sihat boleh membantu dengan pengambilan minyak zaitun Extra Virgin (Pati Minyak Zaitun )
Kajian menunjukkan bahan anti oksidan iaitu Oleuropein di dalam minyak zaitun memberi khasiat menguatkan tulang kita..
Dalam satu kajian melibatkan 127 orang tua lelaki yang mengambil makanan Mediterranean yang di perkaya dengan minyak zaitun Extra Virgin selama 2 tahun di dapati meningkatkan bahan osteocalcin & 'procollagen 1 N terminal propeptide' dalam darah...
Kedua-duanya adalah protin yang penting untuk mencegah masalah osteoporosis atau reput tulang...
Bahan Fenolik (hydroksi Tirosol ) dalam minyak zaitun juga membantu meningkatkan aktiviti sel-sel osteoblast iaitu sel-sel yang membina tulang kita..
Secara umumnya pengambilan minyak zaitun setiap hari akan meningkatkan kekuatan tulang kita dan mencegah masalah osteoporosis untuk jangka masa panjang...
Amalkan pengambilan minyak zaitun setiap hari. .insyaallah 😃😄
#drnorman #infosihat #healthyeating #oliveoils #osteoporosis #bonehealth
daripada Dr. Norman
RESEPI KEROPOK PERIA
peria = pahit
itulah dilema bila makan peria...
terutamanya peria katak...
adudu
meh aku nak kongsikan resepi keropok peria...
sedap dan disukai kanak-kanak... bila lagi nak suruh anak makan sayur kan???
bahan-bahan:
peria katak
tepung gandum
tepung beras
tepung jagung
garam
serbuk kari
air
caranya:
1. peria dihiris nipis
2. bancuh tepung gandum ikut berapa banyak peria yang digunakan...
3. tambah satu sudu besar tepung beras dan satu sudu kecil tepung jagung...
4. sedikit serbuk kari dan garam...
5. bancuh hingga sebati... jangan terlalu pekat atau terlalu cair...
6. panaskan minyak. goreng tenggelam. angkat bila kekuningan... toskan.
siap sedap dimakan begitu sahaja...
Subscribe to:
Posts (Atom)