GENG LENSA HIDUP

09 December 2015

VAPING ADALAH GAME CHANGING, SYARIKAT ROKOK TERPAKSA GUNA UNDANG-UNDANG UNTUK SEKAT VAPE!

Andai industri vaping menguntungkan kenapa syarikat rokok tidak menyertainya? Ini jawapannya.
Vaping ialah "game changing" - satu industri yang disrupt industri tobacco.
Vaping ibarat startup = sebuah kancil yang mudah untuk membuat u-turn di jalan raya yang sempit berbanding lori 16 tayar (big boys) yang susah untuk divert kepada model bisnes lain.
Vaping bukanlah dicipta oleh syarikat rokok, tetapi dicipta oleh seorang ahli farmasi Hon Lik pada tahun 2003 dan dibangunkan oleh syarikatnya berpengkalan di Beijing. Sejak dari itu, vaping telah berevolusi menjadi satu pasaran bernilai $2 billion dan dijangka meningkat 24% setahun sehingga 2018.
Dan pada masa yang sama jualan rokok telah merudum 29.6% sejak 2004.
Pada awalnya vaping yang diperkenalkan oleh Hon Lik tidak boleh diisi semula (pakai buang) dan dijual di stesyen-stesyen minyak.
Untuk counter keadaan ini, syarikat-syarikat rokok telah membeli jenama-jenama pengeluar vaping pada ketika itu termasuk membeli syarikat dan patent Hon Lik.
Syarikat syarikat rokok mahu mengekalkan model bisnes mereka iaitu mereka mahu orang membeli selalu produk mereka. Sebagai contoh, membeli sebatang vaping sehari, sekotak rokok sehari.
Namun, selepas vaping berevolusi dengan hadirnya devices yang boleh diisi semula e-juice, syarikat syarikat rokok mula gagal menguasai pasaran, mereka tidak suka idea isi semula.
Selepas gagal menyekat vaping dalam pasaran dengan produk mereka, syarikat rokok menggunakan undang-undang sebagai senjata rahsia.

NOTA: bertabahlah semua vaper, syarikat rokok mahu menyekat vape... untuk pastikan syarikat rokok mereka terus survive,,, tapi... jika anda tak merokok atau vaping adalah lebih owesome!!!! he3

HUKUM MANDI WILADAH

HUKUM MANDI WILADAH!
Soalan:
Saya baharu sahaja melahirkan anak. Baru-baru ini kawan saya memberitahu bahawa orang yang melahirkan anak diwajibkan mandi wiladah. Jadi, bagaimana keadaan saya sekarang ini kerana saya tidak melaksanakan mandi wiladah tersebut?

Jawapan:
Memang terdapat sedikit kekeliruan dalam soal mandi wiladah ini. Akibat kekeliruan tersebut, maka terdapat ibu yang melahirkan anak ‘mandi wajib’ dua kali iaitu mandi selepas melahirkan anak (wiladah) dan mandi sekali lagi selepas berhentinya darah nifas.

Perlu difahami bahawa tujuan ‘mandi wajib’ adalah untuk membolehkan seseorang itu menunaikan solat setelah berlakunya hadas besar. Oleh yang demikian sekiranya seseorang ibu yang melahirkan anak (wiladah) itu mendapati tidak ada darah nifas yang keluar selepas wiladah, maka baharulah diwajibkan untuk mandi bagi membolehkannya menunaikan solat.
Akan tetapi sekiranya selepas melahirkan atau wiladah, terdapatnya darah nifas (iaitu darah yang datang selepas melahirkan anak), maka ibu tersebut tidak diwajibkan mandi wiladah, sebaliknya hendaklah menunggu sehingga kering darah nifas tersebut, baharulah ia mandi wajib untuk membolehkannya menunaikan solat.
Mengikut pandangan para fuqaha’ sebagaimana yang telah dinukilkan dalam kitab al-Fiqh al-Manhaji ‘Ala Mazhab al-Imam al-Shafie, darah nifas yang paling sedikit adalah datang sekali sahaja, manakala kadar maksima ialah sebanyak 60 hari. Namun, secara kebiasaannya, darah nifas keluar selama 40 hari.
Daripada Facebook Dr. Abu Anas Madani
nota: aku share sebab dua tiga hari lepas sibuk ada share isu mandi wiladah ni... dan cara macam kat atas ni juga lah ustaz masa aku sekolah dulu ajar... semoga semuanya jelas dan terang. =)

INI RUPANYA WAJAH DI SEBALIK WATAK ALONG KUCING BESAR


suatu ketika dulu rancangan kanak-kanak Along antara rancangan kegemaran anak-anak malaysia. ini lah rupanya yang berselndung di balik wajah Along... Beto Khusyairi... 

memang beliau berlakon bermula dari bawah hingga beliau memenangi anugerah...

tahniah... semoga terus berjaya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...