GENG LENSA HIDUP

07 February 2015

5 JENIS SAYURAN MAMPU DETOX BADAN!!!

Proses penyingkiran bahan-bahan tidak berguna daripada badan merupakan perkara yang penting untuk badan anda. Hal ini kerana, seringkali badan anda dibebankan dengan proses pencernaan bahan-bahan makanan yang berat dan tidak berkhasiat. Setiap individu harus melakukan detoksifikasi untuk kekal sihat dan cergas. Pengambilan toksin-toksin melalui makanan, air, produk kosmetik sebenarnya hanya memudaratkan kesihatan anda.  

Jangan risau, anda tidak perlu berbelanja banyak untuk membeli produk detok malah kaedah semulajadi di rumah sudah mencukupi. Berikut adalah 5 jenis makanan detoksifikasi yang perlu ditambah dalam diet harian anda. 

Kubis daun (Kale)
Kale merupakan sayuran hijau yang baik untuk mengeluarkan toksin badan anda. Ahli Ayurveda, perubatan tradisional India sering mencadangkan sayur kubis daun yang pahit ini untuk kecergasan tubuh badan. Jika anda tidak tahan dengan rasa pahitnya, anda boleh mengambil sayur ini dengan campuran salad-salad lain.

Articok
Articok  mengandungi cynarin yang membantu penyingkiran toksin dalam badan secara semulajadi. Articok bukan sahaja membersihkan badan, tetapi juga membantu sistem pencernaan yang baik. Malah, lemak badan anda juga dapat dikurangkan dengan pengambilan sayuran ini. 

Daun Ketumbar
Daun ketumbar ataupun Coriander juga antara makanan wajib bagi detoksifikasi badan anda. Hal ini kerana daun ketumbar dapat menyingkirkan toksin daripada badan dan kandungan pati minyak dalam ketumbar ini dapat merangsangkan sistem pencernaan dengan lebih baik.

Halia
Halia mengandungi bahan gingerol yang membantu merangsang penyingkiran toksin dan bahan tidak berguna dari badan serta membantu meningkatkan tahap metabolisma badan. 

Brokoli
Sayur brokoli memang berkhasiat untuk badan kita terutamanya bagi golongan wanita. Sayuran ini mengandungi sulforaphane, yang membantu badan anda untuk menghasilkan enzim yang bertanggungjawab menyingkirkan toksin dalam badan. 
Kredit Gambar: Renaissance Herbs/ Fine Dining/ Wanista/ Adda Pinch

IMAN PERASAAN

Seorang lelaki telah datang kepada aku seraya berkata. "Majoriti manusia hari ini mempunyai iman perasaan. Mereka merasa cukup dengan iman yang ada. Mereka belajar agama supaya dapat mengamalkan ilmu tersebut dan berharap dengan iman tersebut dapat selamat di akhirat kelak."

"Apabila ada manusia lain tertindas mereka merasa marah dan sakit hati. Jika ada manusia berbuat maksiat mereka merasa sedih. Jika ada yang tidak menutup aurat mereka merasa malu. Pada yang jahil mereka merasa kasihan. Semua perasaan tersebut dikongsi dan diceritakan dalam media sosial tanpa ada usaha sedikit pun secara fizikal. Inilah namanya iman perasaan."

Dia kata lagi, "Perkara yang paling patut difikir-risau-bimbang ialah masalah iman. Manusia akhir zaman dahagakan iman tetapi tidak tahu bahawa mereka sedang menderita iman."

Dia sambung bicara, "Iman kita tak sebanding Sahabat. Iman Sahabat ialah iman pengorbanan. Sahabat telah mengorbankan seluruh kehidupan mereka untuk agama. Mereka sanggup tinggalkan Mekah Madinah semata-mata menyebarkan Islam dan buat usaha atas iman."

"Hari ini kita perlu usaha atas iman. Buat dakwah cara Nabi. Bukan nak betulkan manusia. Bukan nak tunjuk pandai. Tapi untuk islah diri perbaiki diri dan ajak orang lain usahakan iman supaya mereka juga sedia dan ajak orang lain dan orang lain juga usaha atas orang lain sehinggalah agama sampai ke hujung-hujung dunia."

Dia kata, "Semua orang Islam bertanggungjawab atas kerja ini. Kerja mengajak manusia kepada ALLAH. Kita kena buat kerja agama ini ikut cara dan sunnah Nabi. Bukan cara dan fikir kita yang cetek. Pergerakan cara Nabi ini akan menarik hidayah dan rahmat ALLAH."

(Aku merasa dia berkata mengenai aku. Aku pun tak tahu bahawa iman aku iman perasaan atau iman perasan. Dia ada bagi metafora tentang iman perasaan. Aku cuba lukiskan. Moga yang membaca akan lebih faham dari yang melukis.)kredit to: awang fauzi (4zee) - kartunis MAJALAH GILA-GILA

p/s: anda di mana?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...