GENG LENSA HIDUP

20 October 2015

HOMEMADE SARDIN SEMUDAH ABC


1kg Ikan selayang/ikan sardin
6-7 biji Tomato segar
4 biji cili merah
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 sudu besar minyak
Air secukupnya
Gula dan garam secukup rasa

Caranya:
1. Siang ikan potong kepala dan buang isi perut.
2. Kisar tomato dan cili merah dengan sedikit air.
3. Panaskan minyak. Tumis bahan yang telah dikisar.
4. Masukkan air. Bila didih masukkan kesemua ikan. Perlahankan api. Biar selama 3-4jam.
5. Setengah jam sebelum tutup api masukkan bawang besar dan bawang putih dihiris.
6. Perasakan dengan gula dan garam.

Selebihnya anda boleh adjust sendiri tahap kepedasan, kemasaman, kemasinan.

Boleh disimpan atau diolah kepada kari sardin dan lain-lain menu. Terpulang pada kreativiti anda.

nota: gunakan periuk bertutup, api perlahan... jika ada pressure cooker pun boleh guna. pastikan anda masak lama untuk dapat hasil tulang yang reput... ada setengah negeri panggil ikan selayang ni ikan sardin... 

hasilnya: bau memang bau sardin dalam tin, tulang sardin pun reput... semestinya halal dan bersih. tanpa monosodium glutamate(MSG). 

menu ni terinspirasi daripada menu di facebook. tapi dalam resepi tu dia guna tomato puri dan sos tomato. semestinya ada maonosodium glutamate. aku nak elak tu semua. so aku guna tomato segar dan cili merah segar.

jika kurang tempoh memasak tulang belum reput lagi... sebab aku dah test... masak dalam 1 jam setengah je... rasa okay... cuma tulang tak reput... so memang kena masak 3jam dan ke atas... lagi lama lagi reput... dan ohsem!!!

selamat mencuba...

SENARAI KAWASAN INSPECTION DEMAM KEPIALU


Ini antara lokasi yang dalam perhatian
Hati-hati ye semua...

MAKAN CILI 2.5KG SEHARI

Beijing: Seorang lelaki di Zhengzhou mempunyai tabiat pelik apabila ketagih cili dengan makan hampir 2.5 kilogram sehari.
Li Yongzhi dikenali sebagai ‘Raja Cili’ turut menanam lapan spesies cili dari seluruh dunia di depan rumahnya.
Li memberitahu wartawan dia gemar makan cili sejak kecil yang diambil tiga kali sehari bersama makan pagi, tengah hari serta malam.
“Saya tidak kisah makan nasi jika tiada daging atau telur, tetapi tanpa cili hidup saya tidak lengkap.
“Rasa pedas menggembirakan saya. Kalau orang lain memulakan pagi dengan menggosok gigi, bagi saya yang perlu dilakukan adalah makan cili dan membilas mulut selepas itu.
sumber: Harian Metro Online

DANAU DAUN CHALET DENGAN PRIVATE POOL

Assalammualaikum...

menjelang musim cuti sekolah ini.. pasti anda semua sedang merancang untuk bercuti bersama keluarga... jom kita terjah lokasi ni... Janda Baik... yang berhampiran Ibukota  Kuala Lumpur... memiliki 4 buah chalet... (Danau Daun I, Danau Daun II, Danau Daun III dan Danau Daun Cottage). Lokasi yang damai dan jauh dari kesibukan kota... juga dekat dengan kehijauan...

sudah pasti ia menenangkan... bermula dengan harga RM240++ anda dapat menikmati keindahan dan kedamaian bersama keluarga...

chalet Danau Daun ini dimiliki oleh Dato' seri Ar. Nik Mohamed Mahmood... beliau juga merupakan pemilik Kopi n Kraf...

selain Grand lexis di port Dickson... kini di Janda Baik pun dah ada chalets siap ada private pool sendiri okay... sangat sesuai untuk mereka yang nak mandi manda dengan keluarga disamping nak jaga aurat...

jom layan...









Lman web: www.danaudaunchalets.com
Lokasi: lot 5347, Kampung Sum-sum Hilir, Kampung Janda Baik, 28750 Pahang
Email: danaudaunchalets2gmail.com
Coordinates: 3°20'50.7"N 101°50'59.2"E

MUSIBAH HIDUP SONGSANG

Kuala Lumpur: Hati siapa tidak sedih apabila mengetahui diri yang semakin meniti usia senja bukan saja menderita akibat virus berbahaya Sindrom Kurang Daya Tahan Melawan Penyakit (AIDS), malah terpaksa meneruskan sisa kehidupan sebagai gelandangan sejak enam tahun lalu.
Menceritakan sisi gelap hidupnya, gelandangan yang hanya mahu dikenali sebagai Sudin, 60, berkata, dia berasal dari ibu negara, berpendidikan sehingga ke peringkat Malaysia Certificate Education (MCE) dan juga anak pertama daripada empat beradik.
Bekas mak nyah yang hidup bergelandangan di sekitar ibu kota ‘bersama’ penyakit AIDS dihidapinya itu mempunyai naluri songsang sejak berusia belasan tahun.
“Ketika remaja, naluri hati saya sememangnya ke arah songsang kerana lebih meminati lelaki. Ia turut diketahui keluarga saya yang berfikiran terbuka dengan anak-anak.
“Keluarga ketika itu menganggap saya sebagai lelaki lembut. Namun, peristiwa hitam bermula pada usia saya 16 tahun apabila terlanjur melakukan hubungan sejenis dengan jiran sendiri.
sumber: Harian Metro Online

semoga menjadi peringatan buat kita semua...

MAKANAN PENGHALANG LENDIR

Assalammualaikum...

semoga semuanya sihat selalu...

kita semua tahu tubuh manusia yang Allah ciptakan ini sangta unik... di dalam tubuh manusia ada mengandungi kelenjar mukus (mucous gland). mucus atau nama lain lendir. ia terhasil kerana tindak balas sistem pertahanan tubuh badan. 

contoh mudah kahak dan hingus.... itu adalah salah satu contoh penghasilan lendir dalam tubuh. ia terhasil kerana melindungi badan daripada jangkitan bakteria dan virus.

selain untuk pertahan tubuh badan... ada juga makanan yang menggalak penghasilan lendir dan makanan menghalang penghasilan lendir...

semua makanan ni kita boleh elakkan dan ambil untuk mengatasi masalah lendir...


cara paling murah dan mudah adalah amalan makan bawang putih... bawang putih bakar ke, bawang putih goreng ke, bawang buat perencah ke....

sebab bawang putih kos nya lebih murah dan biasanya ada kat dapur rumah kan?

selain boleh buat garlic socks... garlic oil... antara khasiat bawang putih adalah bersifat antioksidan, sebagai immune booster, atasi masalah angin dalam badan, melawaskan pembuangan, boleh meningkatkan kadar metabolisme...

so ambil la bawang putih dalam setiap sajian harian anda... kalau anak-anak susah nak makan bawang putih... sapukan mereka garlic oil dan amalan garlic socks juga boleh anda cuba... mandi dengan hirisan lemon... semua amalan ini akan membantu mengurangkan masalah lendir... dan membantu tingkatkan sistem immune dalam badan...

selain tu... jika anda atau anak sedang mengalami masalah batuk atau selsema... kurangkan pengambilan gula dan jika boleh elak terus... kerana gula adalah pemangkin kepada pembiakan virus dan bakteria...

pilihlah makanan sihat untuk anda dan keluarga....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...