GENG LENSA HIDUP

01 May 2015

BIODATA AHMAD MASLAN


Biodata Ahmad Maslan. Ini bukti bagaimana kuasa boleh merosakkan seorang pelajar yang cemerlang suatu ketika dahulu.
Bapa beliau, Haji Maslan (arwah) dan ibunya, Hajah Aminah adalah penoreh getah yang miskin dan tinggal di kampung yang tiada kemudahan elektrik, bekalan air paip, tiada jalan raya, kemudahan telefon sehingga 1996.
Ahmad Maslan mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Seri Bahagia, Lubuk Sipat (1973-1978) dan pernah menerima Anugerah Tokoh Murid.
Beliau menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Sains Johor, Kluang (asrama penuh) pada 1979-1983 dan pernah menerima Anugerah Pelajar Terbaik Sijil Rendah Pelajaran (SRP) dan Pembahas Piala Perdana Menteri.
Beliau menyambung pelajaran ke luar negara di Rosehill College, Auckland, New Zealand dan Victoria University, New Zealand dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda (Ekonomi dan Sains Politik).
Ahmad Maslan menyambung pelajaran di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan memperoleh Sarjanan Pentadbiran Perniagaan (MBA) dan menerima Anugerah Emas Siswa Terbaik daripada 177 pelajar.

ADIK TAK TAHU MA SUDAH MENINGGAL DUNIAKUALA TERENGGANU – Hasrat seorang wanita untuk menziarahi kubur arwah ibu di Kampung Telipot, Kota Bharu, Kelantan tidak kesampaian apabila dia maut setelah kenderaan dinaiki bersama anak bongsunya merempuh sebuah bas ekspres di Kilometer 43.5 Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu di Sungai Tong, Setiu, tengah hari kelmarin.

Anak ketiga mangsa, Tengku Azrina Tengku Mazlan (Ku Na), 34, berkata, ibunya, Zakiah Ismail, 63, yang ketika itu bersama adik, Tengku Mohd Shazwan, 24, sering ke Kota Bharu sekiranya berkelapangan untuk menziarahi kubur neneknya.

“Kalau ma (ibu) teringat kat tok (nenek), dia akan ajak adik-adik pergi ke Kota Bharu, tetapi akan balik semula ke rumah pada hari sama. Kebetulan Shazwan balik bercuti, ma ajak adik teman dan pandu kereta, tak sangka perkara ini berlaku.

“Sehari sebelum ma kemalangan, kami ada berjumpa sebab petang itu (Ahad) ma bawa anak-anak saya mandi kolam. Tiada sebarang perubahan dilihat pada ma ketika itu, tetapi sebelum ini ma jarang bawa anak-anak akak keluar macam tu.

“Mungkin dia hendak bersama cucu-cucu sebelum ‘pergi’ sebab anak-anak memang rapat dengan ma,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Atas Tol, pagi semalam.

Katanya, mereka empat beradik reda dengan apa yang berlaku, cuma Shazwan belum tahu ibunya sudah meninggal dunia dan mereka mengambil keputusan merahsiakannya sehingga dia betul-betul sembuh.

“Pagi tadi (semalam), akak melawat Shazwan, dia asyik bertanyakan ma, tetapi akak cuba mengelak supaya dia tidak bertanya lagi. Sehingga sekarang, dia belum tahu ma sudah meninggal.

“Doktor ada beritahu supaya kami terima apa sahaja kemungkinan yang berlaku pada Shazwan kerana keadaannya agak teruk akibat cedera parah.

“Kedua-dua tangannya patah, tulang rusuk pula tertusuk paru-paru dan masih mengalami pendarahan teruk. Tetapi tadi (semalam) dia sedar dan masih boleh bercakap dengan akak,” katanya.

Sinar Harian semalam melaporkan, seorang penumpang Proton Inspira maut selepas kenderaan dinaikinya merempuh sebuah bas ekspres dalam kemalangan di Kilometer 43.5 Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu di Sungai Tong, di sini.

Dalam kejadian kira-kira jam 12 tengah hari itu, mangsa (Zakiah) cedera parah di bahagian kepala.

Kejadian dipercayai berlaku apabila kereta dipandu anaknya (Shazwan) dikatakan terbabas dan masuk ke laluan bertentangan.

Zakiah, meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Klinik Sungai Tong dan selamat dikebumikan di Tanah Kubur Atas Tol, lebih kurang jam 10.15 malam kelmarin.


SUMBER: Sinar Harian

HARGA PETROL KEKALKUALA LUMPUR - Harga runcit petrol RON95 dan RON97 serta diesel bagi Mei 2015 akan kekal pada paras semasa, menurut jurucakap Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan kepada Bernama hari ini.

   
Harga tidak berubah bagi bulan ketiga berturut-turut, dengan petrol RON95 kekal pada RM1.95 seliter, RON97 pada RM2.25 seliter dan diesel pada RM1.95 seliter.
   
Harga tersebut berkuat kuasa mulai 12.01 pagi, 1 Mei. - Bernama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...