GENG LENSA HIDUP

20 October 2010

TEPUNG GANDUM MENGANDUNGI BENZOYL PEROXIDE

assalammualaikum dan selamat sejahtera...

aku pernah terjumpa label benzoyl peroxide mase aku tingkatan 3.... tahun 2001... aku jumpa pun mase tu kat ingredients pada tepung gandum cap sauh... aku pun teruja la nak tau ape fungsi benzoyl peroxide... kebetulan ade sorang cikgu cina... yang tengah dok praktikal kat skolah aku... dia daripada UKM dan ambil pengkhususan mengenai pemakanan...

so aku pun bertanye...

benzoyl peroxide ni sifatnye macam bleach cikgu aku tu cakap... mase tu aku jawab ye je... tapi lom leh berfikir sangat... huhu

mase aku form 4... otak aku jalan laju sikit sebab da ade ambik subjek kimia dengan biologi... kebetulan aku rajin dok la layan cite mat saleh... aku terperasan yang roti mat saleh dengan roti yang ade kat malaysia ni lain warnanye..

kebiasaannya roti kat malaysia ni warna putih ye tak?
tepung gandum kat malaysia ni warna putih kuning... ye tak?

roti mat saleh warna coklat perasan tak?
tepung gandum mereka memiliki warna asli iaitu coklat... perasan tak?

tu la peranan benzoyl peroxide yang berperanan seperti bleach a.k.a peluntur... dan mampu melunturkan warna coklat pada tepung gandum hingga menjadi putih atau agak kekuningan hanya dalam masa sekitar satu jam...

benzoyl peroxide merupakan bahan toksid... bahan penggalak tumor... bahan yang boleh menyebabkan alahan pada kulit... bahan yang boleh menyebabkan mutasi pada sel badan... bahan peluntur yang sangat kuat...

tepung gandum yang telah dicampur dengan benzoyl peroxide ni akan menyebabkan khasiat tepung semakin merosot... kerana ia akan menukarkan protein gluten yang ada dalam tepung gandum... 

kerana adanya tambahan benzoyl peroxide ni la yang menjadikan penghidap gout dilarang makan produk makanan yang dihasilkan daripada tepung gandum... seperti mi kuning... roti canai... dan apa saja produk yang dihasilkan daripada tepung gandum berwarna putih....

manakala simptom gout insyaAllah tak kan timbul jika anda makan produk yang berasaskan tepung gandum yang bukan berwarna putih... kerana tepung tu tak dicampurkan dengan benzoyl peroxide... kesan ni bukan la hadir dalam tempoh masa yang singkat... tapi mengambil mase berpuluh tahun gak... sebelum anda semua dikesan menghidapi gout, kanser dan pelbagai penyakit lain...

korang cuba makan spageti, makaroni, atau ape-ape produk yang tak menggunakan tepung gandum putih... dan lihat hasilnya sendiri... (terutama bagi pesakit gout)

kan doktor akan soh pesakit gout berpantang daripada makan pape yang berasaskan tepung gandum... kerana kebanyakan di malaysia produk seperti mi kuning, roti canai, kuih-muih... menggunakan tepung gandum yang berwarna putih...

kerana tu semakin hari penyakit gout kini merupakan satu fenomena yang biasa di kalangan penduduk malaysia... disamping penyakit-penyakit moden seperti kanser dan diabetis...

nota: jika anda mahu berfikir bagaimana gandum yang asalnya berwarna coklat... setelah dituai... apabila ada di pasaran malaysia berwarna putih kuning... semestinya sudah diletakkan peluntur bukan?



roti yang berwarna coklat adalah lebih baik berbanding roti yang berwarna putih... =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...