GENG LENSA HIDUP

19 February 2016

DUGONG DITEMUI DI KOTA TINGGI

sekadar hiasan
Kota Tinggi: Penduduk di Tanjung Logok di sini, digemparkan dengan penemuan bangkai dugong sepanjang 2.33 meter di pantai itu sejak dua hari lalu.
Penemuan bangkai mamalia itu disedari peneroka FELDA Tenggaroh Selatan 1 ketika bersiap sedia untuk memancing.
Peneroka terbabit, Anang Minhad, 58, menemui bangkai dugong itu kira-kira 8 pagi kelmarin sebelum kejadian itu dimaklum kepada pihak berkuasa.
Sementara itu Pengarah Jabatan Perikanan Johor, Munir Mohd Nawi berkata, pihaknya sedang menjalankan siasatan lanjut berhubung penemuan haiwan itu yang sudah mereput.
Sementara itu, berita penemuan dugong itu menjadi viral di laman sosial.

KEBAIKAN GULA DALAM MADUHasil tulisan guru madu saya Dr Wan iryani.
Pakar analisa ketulenan madu.

Madu adalah cecair manis yg dikeluarkan dr perut lebah, yg diwahyukn oleh Allah, yg menjadi penawar bg manusia utk pelbagai penyakit-mafhum ayat 69, surah an-Nahl. Tafsir dr ayat ini menunjukkn madu lebah byk manfaatnya terutama dr sudut kesihatan.
Manfaat ini dipercayai krn bahan2 yg ada dlm madu tu sendiri. Yg menariknya, bahan2 yg ada dalam madu spt gula, air, protein, vitamin, mineral, antioksida dll adalah dlm kadar yg tertentu. Dan kadar tersebut sama dgn kadar yg diperlukn oleh satu sel pd tubuh manusia utk berfungsi scr normal. Spt sel otot utk bergerak, sel hati utk memproses bahan2 toksik dll. Jadi kadar bahan2 yg ada dlm madu ni bukan dijadikn secara sia2 tp ada manfaatnya dan tlh terbukti scr saintifik.
Berbalik kpd gula (karbohidrat) dlm madu, ada bbrp jenis gula yg ada spt gula ringkas (monosakarida dan disakarida) dan gula kompleks (polisakarida). Contoh gula ringkas monosakarida adalah fruktosa dan glukosa (spt kebanyakan gula dlm madu), disakarida adalah sukrosa (gula tebu) dan polisakarida spt oligosakarida (nasi, roti canai).
Fungsi utama smu gula ini adalah utk memberi tenaga kpd sel. Spt jenisnya yg berbeza, setiap satu gula ini diproses berlainan dlm sel kita.
Sel kita plg suka gula ringkas iaitu glukosa dan fruktosa sbb gula ini tidak perlu diproses bahkan dpt diserap terus ke dlm sel kita utk memberi tenaga.
Berbalik kpd gula disakarida sukrosa, blh dikatakn gula sederhana kompleks. Iaitu sel kita perlu bekerja terlebih dahulu utk memproses gula ini kpd gula ringkas monosakarida sblm dpt diserap ke dlm sel.
Begitu juga dgn gula kompleks polisakarida, lbh tenaga dan masa diperlukn utk menukar dahulu gula kompleks kpd sederhana kompleks kmdn kpd gula ringkas sblm dpt diserap ke dlm sel.
Secara kesimpulannya, gula ringkas monosakarida hanya ada dlm darah kita sekejap shj krn dpt diserap terus dlm sel lps kita mkn. Manakala gula disakarida dan jg polisakarida akn berada lbh lama dlm darah kita lps kita mkn sblm dpt diserap oleh sel.
Yg plg menarik, sebaik sahaja gula monosakarida dlm madu habis diserap oleh sel, gula disakarida sukrosa dr madu sudah pun siap diproses menjadi gula monosakarida utk diserap oleh sel kita utk membekal tenaga scr berterusan. Biasanya 2-4jam diperlukan utk memproses gula ini. Untungnya dalam tempoh yg sama, gula glukosa dr madu lebah sudah pun digunakan sbg tenaga sambil menunggu gula disakarida sukrosa ini diproses menjadi gula ringkas glukosa utk diserap oleh sel. Tetapi kdgn sukrosa yg terlalu tinggi akn membebankan sel kita utk menukarkannya kpd gula ringkas. Sbb itulah kdgn sukrosa dan jg oligosakarida rendah dlm madu lebah asli berbanding dgn gula ringkas monosakarida.
Gula ringkas monosakarida mempunyai kadar glisemik yg rendah iaitu kadar gula ini dalam darah adalah rendah krn cepat diserap dan gula disakarida dan polisakarida mempunyai kadar glisemik yg tinggi iaitu berada dalam darah lama sebelum mampu diserap oleh sel. Iaitu cara nak mengukur kebaikan gula utk seseorg bg mengelak terkena diabetes.
Kbykn yg kena diabetes krn gula darahnya tinggi berikutan menggunakn lbh byk gula disakarida dan polisakarida dr monosakarida krn kedua gula disakarida dan polisakarida memerlukan proses yg lama utk diproses sblm diserap oleh sel utk jd tenaga berbdg dgn gula monosakarida.
Ditambah dgn masalah buah pinggang yg tak dpt menghasilkn hormon insulin yg mencukupi, pesakit diabetes akn memerlukn lbh masa dr org sihat utk memproses gula disakarida dan polisakarida tersebut.
Jadi, dlm madu lebah, Allah tlh mencipta gula monosakarida (glukosa dan fruktosa) yg plg byk (lbh krg 60% dr kdgn madu) berbdg sukrosa (<5 dan="" diabetes.="" kebaikannya="" krn="" oligosakarida="" p="" penawar="" sbg="" termasuk="" yg="">
Selain fungsi gula utk memberi tenaga, kajian terkini membuktikan yg gula oligosakarida mempunyai kesan prebiotik dan probiotik iaitu makanan kpd bakteria baik di dlm perut utk membaiki sistem penghadaman manusia.
Protein di dlm madu pula utk membantu badan kita membina sel2 baru spt membaiki sel buah pinggang yg rosak bg pesakit diabetes utk menghasilkan lbh hormon insulin.
Manakala antioksida pula dpt meneutralkan radikal bebas (bahan toksik) dlm badan serta mengurangkan kesan keradangan yg byk berlaku di buah pinggang pesakit diabetes. Krn buah pinggang pesakit ini terpaksa bekerja keras dr biasa utk menghasilkn hormon insulin spy dpt membawa masuk gula glukosa dr darah masuk ke dlm sel.
Mineral, vitamin dan air memberi nutrisi tambahan utk memastikan bahan2 dlm madu ini bekerjasama antara satu sama lain utk memberikan khasiat madu lebah spt yg diwahyukan oleh Allah swt sebagai "Assyifa'" iaitu penawar.
Walau sebijak mana manusia cuba meniru kandungan madu lebah ciptaan Allah utk menghasilkan madu tiruan krn tiada rahsia dlm kandungan atau kadar bahan2 dlm madu ini, tidak akan sama kesan madu tiruan walaupun rupa, rasa dan baunya hampir sama. Sebagai contoh jika madu tiruan ini diberi kpd pesakit diabetes, gula darahnya makin naik menyebabkan diabetesnya makin teruk. Dan bukan sebaliknya. Utk org yg sihat, kesan yg sama dpt dilihat ttp memerlukan masa yg lbh lama dr pesakit diabetes apabila menggunakan madu tiruan. Ini salah satu cara utk mengetahui madu yg dimakan itu asli atau tidak.
Apatah lagi madu campuran iaitu madu asli yg dicampur air gula, sdh pasti ia mengganggu kadar bahan2 yg ada dlm madu asli yg telah dicipta oleh Allah. Sudah pasti juga khasiat penawarnya tidak dpt diperolehi.
Wallahu'alam
Dr Wan Iryani
5 mei 2015
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...