GENG LENSA HIDUP

02 August 2010

10 MAKANAN ANTI KOLESTROL



1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses. Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zatgalian. Ia juga Dpt menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgnzat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkankolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenislabu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkankolestrol.

3. BUAH KERING
Antara pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg palingbanyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam teh, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untukmembekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan.Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minumjusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlakulemak dlm badan.

5. IKAN TUNA
termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon danmakarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatankadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kayadengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidakmerosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada seranganjantung.

7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing,kedondong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupayamencegah kolestrol LDL dlm tubuh.

8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiapa ygmengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkankadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkanbahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalamdarah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakitjantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrolanda.

10 JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%.Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagimemastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkanialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagimereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang,jambu batu adalah pilihan yg sesuai.

perkongsian: USTAZ KAMAL AZHARI ZUHRA

5 comments:

Unknown said...

wah! best2 thnkz! info yg menarik :)

sud@is said...

sdap nye harum manis tu...berapa sekilo?

nabilah_2908 said...

owh...setuju info tntg jambu batu tu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BUSY MONDAY

piewahid said...

bagus info ni dan makanan pun senang dicari....

t kasih

zulkbo said...

salam..
ermmm..sedanya
buah aok yek?
bila nak belanja wei?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...