Bahan-bahan:
ayam 8 ketul
tepung gandum 1 cawan
tepung beras 1 cawan
bikarbonat soda 1 camca teh
sebiji telur
1 sudu kecil black pepper
3 ulas bawang putih
garam
madu/gula
cuka (jika ada)
sos tomato 4 sudu besar
serbuk cili/ cili kisar 2 sudu besar
bijan yang diigoreng tanpa minyak (aku ni tak de bijan)
minyak untuk deep fry
cara membuatnya:
campur tepung gandum,tepung beras dan bikarbonat soda dan gaulkan
pukul telur bersama black pepper dan gaulkan ayam bersama telur
kemudian golekkan ayam pada campuran tepung tadi
dan goreng hingga kuning keemasan
kemudian buat sosnya pula
tumbuk bawang putih dan tumis bersama cili kisar tadi hingga garing
kemudian masukkan sos tomato, cuka, madu/gula, garam dan gaul rata
jangan campur air supaya kerangupan ayam lebih tahan lama dan tidak berair
kemudian
masukkan ayam yang digoreng tadi ke dalam sos yang dimasak
gaul rata hingga sos menyaluti seluruh ayam yang ada
dan tabur bijan
ingat...
ayam ini tanpa kuah
hehe
nanti anda akan rasakan kerangupan ayam tersebut dan ada rasa masam, manis dan sedikit pedas
memang ohsem!!!
anak-anak aku memang suka...
2 comments:
ha ah sos tomato yg bg merah... sikit je rs pedasnya....
Kan ada tulis serbuk cili kat situ..
Post a Comment