1. Untuk mengelak nasi melekat di periuk nasi, selepas membasuh beras, rendam dalam air biasa selama 10 minit. Kemudian toskan dan masukkan santan
2. Didihkan dahulu santan bersama daun pandan, masak seperti biasa..Nasi menjadi lebih lemak dan sangat berbeza keenakannya..
3. Jika inginkan nasi lemak lembut, letak halia yang dititik sebesar ibu jari..
4. Ingin wangikan nasi, masukkan serai, daun pandan,lada hitam,kulit kayu manis,hirisan bawang besar..
5. Jika nasi lemak termentah dalam periuk, cepat-cepat masak atas dapur gas dengan api perlahan. Kalau masih tidak jadi jugak, pindahkan nasi tu dalam pengukus dan kukus hingga masak..
6. Jika inginkan nasi menjadi sebijik-sebijik, letak marjerin sikit atau minyak masak..
7. Boleh juga mencampurkan secubit gula utk kemanisan nasik lemak dan paling penting garam secukup rasa
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment