GENG LENSA HIDUP

27 June 2010

TAMBAHAN PENERANGAN TENTANG PINGGAN MANGKUK MELAMINE


salam...
mungkin artikel yang baru keluar pagi tadi agak mengelirukan sedikit....
kat sini ade sedikit penerangan mudah... dan harap boleh difahami.... 
baca artikel penuh yang sebelum ini di SINI

melamine memang suatu yang merbahaya jika dimasukan dalam makanan macam keju, coklat... dan apa juga makanan... tetapi dalam isu pinggan mangkuk melamine pulak... tak mengapa digunakan... cuma pastikan telah mendapat pengiktirafan FDA.... kerana pinggan mangkuk melamine tiruan kebiasaannya made in china atau made in thailand mereka akan campurkan sekali bersama UREA... urea inilah yang menyebabkan pinggan mangkuk melamine bertukar warna... dan menjadi tidak stabil seperti kaca dan seramik... tetapi pinggan mangkuk melamine yang asli... tahan sehingga sunu 140 darjah celcius.... dan struktur atau warna tidak berubah.... dan harganya sudah tentu lebih mahal daripada yang tiruan....

harap maklum... =)

3 comments:

Unknown said...

oooooo...saya tak pernah tahu pun pasal ni..dan saya kena ambil tahu juga!!hehehe

Tie HT said...

ooo.thanks ..dpt satu infomasi..ada org dah buang semua pgan mgkuk melamin..sayang kan

Yuni Aisyah said...

thanx sbb kongsi info nie..mmg bahaya penggunaan melamin nie...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...