GENG LENSA HIDUP

30 June 2010

HOMEMADE CHICKEN NUGGET

salam
belajor nak?
kakaka... 
belajar masak dengan yang tak hebat masak cam mr.e (koyar aku ni)

jom usyar gambar lu ye....

ni pas dah goreng

bahan-bahan:
isi ayam banyok-banyok
kulit ayam (nak bagi rangup) kalau tak letak pun tak pe
bawang merah besar (1 ulas)
bawang putih seulas
lada sulah /lada hitam
gula
garam
sedikit monosodium glutamat
serbuk roti yang kaler oren
putih telur

cara-caranya:
rebus daging ayam dan kulit sampai masak...

bahan A
kisar @ tumbuk bawang putih & bawang merah campur sekali ngan lada sulah

bahan B
kisar daging ayam yang da siap rebus, kulit ayam(buang lemak yang kaler kuning tu), tambah garam, gula, msg secukup rasa pandai-pandai la korang agak-agak....  kisar jangan terlalu hancur nanti jadi kurang sedap...

da siap tu sume.... gaulkan bahan A dan B bagi sebati... kemudian bulat-bulatkan... kemudian leperkan.... celup dengan putih telur dan lumurkan dengan serbuk roti.... tekan-tekan sikit bagi betul-betul lekat... okeh siap....
ni la bila da siap... boleh la simpan dalam peti sejuk... @ terus goreng

aku try wat mende alah ni masuk kali ke 3 baru nak jadi serupa cam ni... sebelum tu adeh... tak leh publish.... kalau tak tarok kulit ayam memang tak jadi cam yang jual kat kedai... tu yang tak pelik depa dok campur macam-macam benda untuk hasilkan nugget... tu yang lecturer aku cakap semua organ ayam dicampur gak... kalau sume isi ayam mane gaye leh jual nugget ayam murah derrrrrrrrr........ dan kebiasaannya yang jual kat kedai ada tambah protein soya... maklum la nak cut cost isi ayam kan... so homemade is better =)


p/s: jangan letak bawang putih banyak sangat nanti tak sedap derrrrrrr =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...