GENG LENSA HIDUP

14 August 2010

KUEY TEOW KUNG FU PANDA


salam
ape khabar semua?
harap sehat la ye sepanjang ramadhan ni...

kali ni aku nak share resepi kuey teow kung fu panda perkataan panda tu aku saje tambah bagi menyedapkan tajuk entri... hehehe... orang pertama mencuba resepi aku ni semestinya la mak ngah aku dan angah hahaha.. mase tu dia orang datang jalan-jalan petang kat umah... kebetulan pertama kali aku masak kuey teow kung fu... dapat la dia orang merasa...

ni kuey teow kung fu second trial hahaha =)
1st trial pon da sedap... bukan susah pun masaknye...

bahan-bahannya:
2 ulas bawang putih
1cm halia
kuey teow (ikut la korang nak banyak mane)
udang @ isi ayam (mase ni aku guna udang sebab nak cepat)
kobis bunga
bawang besar (dihiris bulat)
lobak merah
telur ayam
cili merah
daun bawang
lada sulah
cili api
tomato
garam
gula
tepung ubi/ tepung jagung (kanji ok untuk memekatkan kuah)
kalau ade bawang goreng pon boleh tambah
sedikit minyak

cara memasaknya:
mula-mula panaskan periuk... letak sedikit minyak... tumis bawang putih dan halia yang telah ditumbuk... hingga naik bau... kemudian masukkan cili api yang telah dititik... (ikut suka la... kalau suka pedas sila letak lebih) biarkan seketika...

tambahkan air... ikut kesesuaian kuey teow yang korang nak masak... taburkan sedikit lada sulah... masukkan udang@ isi ayam... biarkan beberapa ketika... 

selepas tu masukan plak... tepung jagung yang da siap dibancuh sedikit demi sedikit ikut kesesuaian... kacau sehingga kuah menjadi agak pekat... (macam yang makan kat kedai tu la lebih kurang pekatnye)... letakkan garam dan gula secukup rasa...

akhir sekali masukan la sume sayuran yang ade... kobis bunga, bawang besar, cili merah, lobak merah, tomato... biarkan seketika... jangan sampai sayur layu sangat... nanti vitamin nye hilang....

untuk kuey teow plak...

pukul telur... cam ala-ala nak wat telur dadar... kemudian masukkan kuey teow dan kacau... panaskan kuali... dengan sedikit minyak... dan goreng cam nak goreng telur tu... da masak angkat letak dalam mangkuk... kemudian tuangkan kuah... dan boleh dihias dengan daun bawang dan bawang goreng...



nota: sayuran tu korang leh letak sayuran yang bersesuaian dengan selera korang tapi jangan la letak ulam raja plak... tak pon pegaga ke... haru la jawabnya... cara makan ikut sunnah... jangan campurkan sekali makanan darat ngan laut sekaligus... tak elok untuk penghadaman... sebab tu aku soh pilih udang atau ayam... kalau letak udang korang leh campur ngan sotong sekali... okay =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...