GENG LENSA HIDUP

06 May 2010

KERABU KERANG KUTUB SELATAN

salam
siri jom main masak-masak
KERABU KERANG KUTUB SELATAN
hahaha...
KUTUB SELATAN perkataan yang ditambah dengan sengaja
tiada kaitan dengan lokasi tempat tinggal atau tempat kelahiran PENULIS



kasi tengok gambar dulu
baru kasi tau resepi =)

Bahan-bahan:
kerang (direbus) - ikut bilangan orang yang nak makan
taugeh (dicelur)
bawang besar (hiris bulat-bulat & nipis)
soh hoon (dicelur)
daun pudina (petik belakang rumah) umah korang aku tak tau
bawang putih (dicincang halus) - seulas je kalau wat semangkuk kerabu
cili api (dicincang halus) - ikut si pemakan
lada merah (dimayang hanya untuk kasi nampak colourful je)
halia (dicincang halus) - sikit je letak
kerisik - (goreng kelapa parut tanpa minyak & tumbuk bagi hancur)
limau kasturi - ambik perahan air... bukan dengan kulit sekali okay...
sedikit garam
sedikit gula
monosodium glutamat (ajinomoto) - letak la kalau tak takut rambut gugur

simple je kan bahan-bahannya... 
pegi pasar beli & petik-petik dalam pasu kat belakang umah

Cara membuat:
ambik kerisik, secubit garam, sedikit gula, halia, bawang putih, cili api & perahan limau gabungkan mereka... kemudian gaul rata...

lepas tu campurkan kerang, taugeh, soh hoon, bawang besar, daun pudina dicincang & lada merah kemudian gaulkan bersama campuran di atas... test dulu dah ngam hooo ke tak rasenya... kalau tak okay lagi... tambahkan lah pape yang patut... gula ke... cili ke... garam ke... kalau dah okay...

letak la dalam mangkuk cantik... kemudian ambik gambar... lalala... jangan lupa... kalau lapar terus je makan... dengan nasi panas pon sodap...

p/s: memasak  ni jangan la skema sangat... nak ikut resepi bulat-bulat.... dan banyak atau sikit kuantiti kerang, taugeh, bawang  & lain-lain semua ikut bilangan orang yang nak makan... tak penah plak aku sukat huhuhu =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...