GENG LENSA HIDUP

19 February 2016

KEBAIKAN GULA DALAM MADU



Hasil tulisan guru madu saya Dr Wan iryani.
Pakar analisa ketulenan madu.

Madu adalah cecair manis yg dikeluarkan dr perut lebah, yg diwahyukn oleh Allah, yg menjadi penawar bg manusia utk pelbagai penyakit-mafhum ayat 69, surah an-Nahl. Tafsir dr ayat ini menunjukkn madu lebah byk manfaatnya terutama dr sudut kesihatan.
Manfaat ini dipercayai krn bahan2 yg ada dlm madu tu sendiri. Yg menariknya, bahan2 yg ada dalam madu spt gula, air, protein, vitamin, mineral, antioksida dll adalah dlm kadar yg tertentu. Dan kadar tersebut sama dgn kadar yg diperlukn oleh satu sel pd tubuh manusia utk berfungsi scr normal. Spt sel otot utk bergerak, sel hati utk memproses bahan2 toksik dll. Jadi kadar bahan2 yg ada dlm madu ni bukan dijadikn secara sia2 tp ada manfaatnya dan tlh terbukti scr saintifik.
Berbalik kpd gula (karbohidrat) dlm madu, ada bbrp jenis gula yg ada spt gula ringkas (monosakarida dan disakarida) dan gula kompleks (polisakarida). Contoh gula ringkas monosakarida adalah fruktosa dan glukosa (spt kebanyakan gula dlm madu), disakarida adalah sukrosa (gula tebu) dan polisakarida spt oligosakarida (nasi, roti canai).
Fungsi utama smu gula ini adalah utk memberi tenaga kpd sel. Spt jenisnya yg berbeza, setiap satu gula ini diproses berlainan dlm sel kita.
Sel kita plg suka gula ringkas iaitu glukosa dan fruktosa sbb gula ini tidak perlu diproses bahkan dpt diserap terus ke dlm sel kita utk memberi tenaga.
Berbalik kpd gula disakarida sukrosa, blh dikatakn gula sederhana kompleks. Iaitu sel kita perlu bekerja terlebih dahulu utk memproses gula ini kpd gula ringkas monosakarida sblm dpt diserap ke dlm sel.
Begitu juga dgn gula kompleks polisakarida, lbh tenaga dan masa diperlukn utk menukar dahulu gula kompleks kpd sederhana kompleks kmdn kpd gula ringkas sblm dpt diserap ke dlm sel.
Secara kesimpulannya, gula ringkas monosakarida hanya ada dlm darah kita sekejap shj krn dpt diserap terus dlm sel lps kita mkn. Manakala gula disakarida dan jg polisakarida akn berada lbh lama dlm darah kita lps kita mkn sblm dpt diserap oleh sel.
Yg plg menarik, sebaik sahaja gula monosakarida dlm madu habis diserap oleh sel, gula disakarida sukrosa dr madu sudah pun siap diproses menjadi gula monosakarida utk diserap oleh sel kita utk membekal tenaga scr berterusan. Biasanya 2-4jam diperlukan utk memproses gula ini. Untungnya dalam tempoh yg sama, gula glukosa dr madu lebah sudah pun digunakan sbg tenaga sambil menunggu gula disakarida sukrosa ini diproses menjadi gula ringkas glukosa utk diserap oleh sel. Tetapi kdgn sukrosa yg terlalu tinggi akn membebankan sel kita utk menukarkannya kpd gula ringkas. Sbb itulah kdgn sukrosa dan jg oligosakarida rendah dlm madu lebah asli berbanding dgn gula ringkas monosakarida.
Gula ringkas monosakarida mempunyai kadar glisemik yg rendah iaitu kadar gula ini dalam darah adalah rendah krn cepat diserap dan gula disakarida dan polisakarida mempunyai kadar glisemik yg tinggi iaitu berada dalam darah lama sebelum mampu diserap oleh sel. Iaitu cara nak mengukur kebaikan gula utk seseorg bg mengelak terkena diabetes.
Kbykn yg kena diabetes krn gula darahnya tinggi berikutan menggunakn lbh byk gula disakarida dan polisakarida dr monosakarida krn kedua gula disakarida dan polisakarida memerlukan proses yg lama utk diproses sblm diserap oleh sel utk jd tenaga berbdg dgn gula monosakarida.
Ditambah dgn masalah buah pinggang yg tak dpt menghasilkn hormon insulin yg mencukupi, pesakit diabetes akn memerlukn lbh masa dr org sihat utk memproses gula disakarida dan polisakarida tersebut.
Jadi, dlm madu lebah, Allah tlh mencipta gula monosakarida (glukosa dan fruktosa) yg plg byk (lbh krg 60% dr kdgn madu) berbdg sukrosa (<5 dan="" diabetes.="" kebaikannya="" krn="" oligosakarida="" p="" penawar="" sbg="" termasuk="" yg="">
Selain fungsi gula utk memberi tenaga, kajian terkini membuktikan yg gula oligosakarida mempunyai kesan prebiotik dan probiotik iaitu makanan kpd bakteria baik di dlm perut utk membaiki sistem penghadaman manusia.
Protein di dlm madu pula utk membantu badan kita membina sel2 baru spt membaiki sel buah pinggang yg rosak bg pesakit diabetes utk menghasilkan lbh hormon insulin.
Manakala antioksida pula dpt meneutralkan radikal bebas (bahan toksik) dlm badan serta mengurangkan kesan keradangan yg byk berlaku di buah pinggang pesakit diabetes. Krn buah pinggang pesakit ini terpaksa bekerja keras dr biasa utk menghasilkn hormon insulin spy dpt membawa masuk gula glukosa dr darah masuk ke dlm sel.
Mineral, vitamin dan air memberi nutrisi tambahan utk memastikan bahan2 dlm madu ini bekerjasama antara satu sama lain utk memberikan khasiat madu lebah spt yg diwahyukan oleh Allah swt sebagai "Assyifa'" iaitu penawar.
Walau sebijak mana manusia cuba meniru kandungan madu lebah ciptaan Allah utk menghasilkan madu tiruan krn tiada rahsia dlm kandungan atau kadar bahan2 dlm madu ini, tidak akan sama kesan madu tiruan walaupun rupa, rasa dan baunya hampir sama. Sebagai contoh jika madu tiruan ini diberi kpd pesakit diabetes, gula darahnya makin naik menyebabkan diabetesnya makin teruk. Dan bukan sebaliknya. Utk org yg sihat, kesan yg sama dpt dilihat ttp memerlukan masa yg lbh lama dr pesakit diabetes apabila menggunakan madu tiruan. Ini salah satu cara utk mengetahui madu yg dimakan itu asli atau tidak.
Apatah lagi madu campuran iaitu madu asli yg dicampur air gula, sdh pasti ia mengganggu kadar bahan2 yg ada dlm madu asli yg telah dicipta oleh Allah. Sudah pasti juga khasiat penawarnya tidak dpt diperolehi.
Wallahu'alam
Dr Wan Iryani
5 mei 2015

18 February 2016

ADAKAH SAYUR BAIK DIMASAK ATAU DIMAKAN MENTAH




Adakah Sayur Baik Dimasak Atau Dimakan Mentah

Menurut pakar pemakanan Dr Oz, khasiat sayur musnah bergantung kepada cara masakan dan juga proses penyimpanannya. Tak semestinya sayur yang mentah lebih baik daripada di masak. Dan juga yang masak lebih baik daripada mentah. Berikut merupakan fakta mengenai sayur yang elok dimakan mentah ataupun dimasak.

Brokoli – mentah
Sememangnya brokoli dan kobis bunga adalah sayur yang selalunya dimasak namun di dalamnya terdapat enzim myrosinase. Myrosinase membantu melawan kanser perut dan juga ulser. Masak boleh memusnahkan enzim tersebut.

Cili Merah – mentah
Kaya dengan vitamin C. Masak boleh mengakibatkan vitamin C terurai dan musnah dalam masakan.

Tomato – masak
Mengandungi lycopene yang merupakan antioksida. Kajian menunjukkan molekulnya berubah bentuk menjadi lebih berguna apabila dikenakan haba dan ia seeloknya dimasak untuk memudahkan lycopene diserap ke dalam badan.

Bawang – masak
Mengandungi quercetin yang membantu mencegah radang. Ia sangat kaya dalam bawang merah dan kuning berbanding putih. Masak selama 5 minit ke atas boleh mengakibatkan khasiatnya hilang.

Lobak – masak dan mentah
Untuk mengelakkan polyphenol – antioksida melawan kanser dan vitamin C terurai atau musnah ia elok dimakan mentah atau ; Untuk menambahkan pengeluaran Beta Carotena – antioksida yang membantu penyerapan vitamin A (vitamin yang elok untuk mata dan juga penting dalam tumbesaran) seeloknya dimasak.

Teknik masakan terbaik untuk sayur

Kukus Segera

Teknik ini dapat mengekalkan beberapa vitamin contohnya vitamin B dan C yang sememangya mudah larut dan terurai dalam air dan juga vitamin A yang senang terurai dalam minyak. Teknik masakan juga amat penting dalam memastikan pengekalan khasiat kerana amat rugi jika kita tidak mendapat manfaat daripada sayur tersebut hanya kerana kita terlebih masak.

FENOMENA PHYTOPLANKTON MENYEBABKAN AIR LAUT BERCAHAYA DI MIRI





Pantai Tusan, Miri, Sarawak. Fenomena phytoplankton yang menyebabkan air laut bercahaya macam tu. 
Awesome, kan? 
😱😍😱
Photo Credits: Albert Song

8 PULAU POPULAR DI SABAH


Fakta Pulau Gaya:

✔ Merupakan pulau terbesar di dalam Taman Negara Tunku Abdul Rahman.
✔ Namanya berasal daripada bahasa Dusun iaitu 'Gayo' yang bermaksud besar.
✔ Terletak hanya 10 minit daripada Bandaraya Kota Kinabalu.
✔ Aktiviti yang boleh dilakukan termasuklah mendaki sejauh 20 km dan aktiviti menyelam (snorkeling)


Fakta Pulau Manukan:

✔ Merupakan pulau kedua yang terbesar di dalam Taman Negara Tunku Abdul Rahman. 
✔ Pulau ini merupakan pulau yang paling terkenal di kalangan penduduk Bandaraya Kota Kinabalu. 
✔ Aktiviti air yang sering dilakukan oleh pengunjung apabila melawat pulau ini ialah snorkeling, diving, sea walking, flying fish dan banana boat. ...


Fakta Pulau Mamutik:

✔ Merupakan pulau terkecil yang terdapat di dalam Taman Negara Tunku Abdul Rahman.
✔ Terletak lebih kurang 3km dari Bandaraya Kota Kinabalu dan perjalanan dari Jeti Jesselton Point mengambil masa dalam 10 minit. 
✔ Walaupun Pulau Mamutik merupakan pulau terkecil, ianya masih menjadi pilihan penduduk Bandaraya Kota Kinabalu dan dikunjungi pelancong kerana keindahan pantainya serta terumbu kerang yang terpelihara. 
✔ Antara tarikan di sini adalah ikan-ikan di pulau ini lebih banyak dan cantik berbanding Pulau Manukan. 
✔ Pantainya yang kecil memberi jaminan keselamatan yang lebih baik kerana petugas-petugas keselamatan hanya perlu menjaga kawasan yang kecil.


Fakta Pulau Sapi:

✔ Merupakan pulau kedua yang terkecil di dalam Taman Negara Tunku Abdul Rahman. 
✔ Terletak di arah barat daya Pulau Gaya, pulau ini mempunyai keluasan 25 ekar dan memiliki pantai yang terbaik dalam taman marin ini. 
✔ Pulau ini terkenal dengan aktiviti snorkeling dan juga aktiviti menyelam. 
✔ Terdapat beberapa kemudahan yang disediakan seperti jeti, perlindungan berkelah, tempat memanggang, meja, bilik persalinan, dan juga bilik air. ✔ Istimewanya, hutan di pulau ini didiami oleh Macaques, sejenis spesis Old World monkeys. Aktiviti berkhemah dan memasang unggun api boleh dilakukan dengan kebenaran daripada warden pulau.


Fakta Pulau Sulug:

✔ Merupakan salah satu pulau di dalam Taman Negara Tunku Abdul Rahman serta pulau yang terjauh dari Bandaraya Kota Kinabalu. 
✔ Pulau ini kurang dikunjungi tetapi terkenal sebagai lokasi menyelam yang baik. 
✔ Panaroma bawah airnya sangat mempersonakan dimana ianya dipenuhi dengan kehadiran ular laut, penyu, ikan pari, ikan katak, dan juga kupu-kupu laut.
✔ Terumbu kerang yang tumbuh di kawasan pantai Pulau Sulug menjadikan pulau ini sesuai untuk aktiviti snorkeling. 
✔ Perjalanan ke pulau ini biasanya mengambil masa dalam 15 minit ke 25 minit.


Fakta Pulau Selingan:

✔ Terdapat 10 pulau terletak di dalam Kepulauan Penyu dimana 7 pulau dimiliki negara Filipina dan 3 pulau lagi diminiliki negara Malaysia.
✔ Pulau Sulug merupakan satu daripada tiga pulau yang terdapat dalam Taman Pulau Penyu yang terletak di dalam Kepulauan Penyu. 
✔ Selain Pulau Selingan, terdapat dua lagi pulau di dalam Taman Pulau Penyu iaitu Pulau Bakkungan Kechil dan Pulau Gulisan.
✔ Pulau Selingan merupakan pulau yang terkenal di antara tia pulau di dalam Taman Pulau Penyu.
✔ Terletak lebih kurang 40km arah utara Bandar Sandakan, pulau ini dilengkapi pelbagai kemudahan yang disediakan khas untuk pengunjung.
✔ Bilangan pengunjung yang datang ke pulau ini adalah dikawal dan pengunjung yang tinggal semalaman di pulau ini tidak dibenarkan turun ke pantai pada waktu malam. Ini kerana pada waktu tersebut penyu laut akan naik ke pantai dan bertelur.


Fakta Pulau Lankayan:

✔ Pulau Lankayan merupakan sebuah pulau resort batu karang tropika yang terletak di Laut Sulu.
✔ Jarak kira-kira 15km arah barat daya dari Bandar Sandakan. 
✔ Pulau ini terkenal sebagai pusat menyelam dan resort peranginan yang dikendalikan oleh Lankayan Island Dive Resort. 
✔ Menariknya, terdapat pelbagai flora dan fauna di pulau ini yang sering menjadi tarikan pelancong untuk berkunjung.
✔ Selain keindahan terumbu kerang yang ada di pulau ini, terdapat sebuah kapal karam cekung yang didiami pelbagai jenis hidupan laut.
✔ Pulau ini juga menjadi pilihan peminat aktiviti menyelam kerana kehadiran ikan Yu Paus, Penyu hijau dan Penyu Hawksbill, dan juga hidupan fauna yang lain seperti kerang gergasi, ketam labah-labah, kuda laut, ikan kakak tua, ikan pari dan ikan gitar.



Fakta Pulau Sipadan:

✔ Pulau Sipadan terletak berhampiran dengan Semporna, sebuah bandar di pantai timur Sabah. 
✔ Terkenal sebagai satu pilihan tempat bagi aktiviti menyelam skuba (scuba diving) antara yang terbaik di dunia.
✔ Pulau Sipadan telah tersenarai antara 77 bentuk muka bumi yang ajaib dan terbaik dunia pada tahun 2009, Mengikut keputusan undian umum yang dikeluarkan oleh organisasi tunggal bagi pengundian 7 keajaiban dunia (New 7 Wonders of Nature Votes Committe).
✔ Alam bawah laut Sipadan menawarkan kepada para penyelam pemandangan yang penuh dengan kehidupan marin seperti Barracuda, penyu, ikan dan sebagainya.
✔ Warna- warna yang banyak dan bertukar ganti, birai, celah, batu rungkupan, gua besar dan cerombong yang menegak di bawah air yang dibentuk oleh pelbagai karang menanti untuk disaksikan oleh para penyelam yang ingin menikmati tempat selam yang menyeronokkan di dunia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...