salam
kali ni bersama bukan chef wan...
lalala.... sekali sekala kongsi resepi plak la ye...
memandangkan aku suka tom yam so aku pun cuba la wat perencah tom yam sendiri... ha kali ni aku nak berkongsi cara-cara untuk membuat perencah tom yam stail aku..... ala-ala perencah adabi gitu... perencah ni bukan setakat leh guna untuk wat tom yam je.... bihun goreng pun boleh.... nasi goreng pun boleh... mi goreng jugak boleh.... jom usyar gambar dulu...
ni la tom yam paste kaw kaw... yang boleh simpan dalam peti sejuk then bila-bila je rasa nak masak tom yam korang da bleh masak...
bahan-bahan:
3/4 daripada 1 keping belacan
10 batang serai
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang kecil
(kalau malas kupas satu-satu aku bubuh je sebiji bawang besar)
asam jawa extra adabi (2/3 daripada bekas)
20 tangkai cili kering
garam
gula
monosodium glutamat (penambah perisa)
daun limau purut
kat atas tu sume bahan-bahan asas untuk buat perencah tom yam... sebenarnya... korang leh ubahsuai gak... kalau korang letak serai lebih pun tak jadi masalah.... yang jangan terlebih bawang putih... kang ade yang rasa tak sedap... dan kalau nak lebih harum baunya... gunakan bawang kecil... letakan garam, gula dan ajinomoto secukupnya... almaklum ni perencah ye... jadi kena la lebihkan sikit masinnya.... asam jawa lebih pun tak jadi masalah... sebab tom yam memang kena masam lebih sikit....
dah siap semua bahan-bahan tadi semua bahan dicampurkan dan dikisar hingga betul-betul hancur... so jadi la cam ni....
ni la lepas siap dikisar
(kalau terus simpan dalam peti sejuk takut tak tahan lama dan kalau simpan dalam bentuk cam ni nanti bila nak masak kena tumis lu perencahnya... so agak rumit)
jadi aku lebih suka masak siap-siap... supaya lebih tahan lama... selepas dimasak seketika.... ni la hasilnya...
korang leh gunakan perencah ni je bila nak masak tom yam.... dan mungkin perlu tambah sedikit garam masa memasak tom yam (kalau perlu).... juga titikan beberapa batang serai untuk membangkitkan lagi aroma.... lepas tu tom yam pun siap... tanpa perlu membeli perencah dari kedai... mula-mula aku wat papa wi... takut perencah tom yam aku ni tak sama rase cam perencah tom yam adabi.... ohhhhhh bila dah jadi.... rasa sebijik then skang bila-bila je nak makan tom yam suda boleh... lalala....
p/s: nanti aku share cara wat 'chicken nugget' plak ye... gambar da ade cuma malas menaip... gamabar ni pun da dekat 2 minggu aku snap... hahaha... =)
4 comments:
salam..
monosodium glutamat (penambah perisa)
koi nak kabor..jangan makan banyak weh..nanti botok kepala..hu hu
sikit je bos... dun wory... hihihi... =)
sedapnyer tomyam..
minat sangat ngan tomyam...
xperlah..
tgah tunggu miss masak untuk kami..
keh3
bnyk juga belacan..huhu..
boleh try ni.. :)
jom ke APA KATA HATI pulak,
BLUEBERRY CHEESE TART
Post a Comment